Agricultura prezentului şi viitorului
Advertorial 4 mai 2024, 00:12 | 1427

Agricultura prezentului şi viitorului are şanse doar în condiţiile anticipării pericolelor cauzate de intemperiile naturii. Iar tehnologizarea livezilor, a podgoriilor este cea mai înţeleaptă investiţie a fermierilor. În perioada în care fermierii sunt cu ochii la temperaturi, ca să preîntâmpine îngheţurile de primăvară, în Republica Moldova a avut loc o premieră tehnologică, prezentarea primei instalaţii eoliene antiîngheţ, dar şi a sistemului avansat de protecţie a podgoriilor de viţă de vie contra înghețului de primăvară cu infraroşu.

La seminarul dedicat prezentării acestor două tehnologii, zeci de fermieri au primit informaţii utile prezentate de speakeri din Turcia, Germania şi Belgia.

De prima instalaţie antiîngheţ a beneficiat gospodăria “Agrofields”, s. Zguriţa, rn Drochia fondată de Maxim Burlacu. În această livadă de cireş a fost testată cu succes moara de vânt anti-îngheţ. Iar noi am discutat cu tatăl fondatorului dar şi cu agronomul companiei despre necesitatea folosirii tehnologiilor moderne în agricultură.

Managerul regional,reprezentant al companiei producătoare ale renumitelor mori de vânt, a venit cu o demonstraţie a tehnologiei care minimizează daunele cauzate de îngheţ.

Această acţiune spre un viitor mai verde şi mai prosper pentru agricultura din Republica Moldova a fost realizată datorită OPTIM Project, implementat de Helvetas şi finanțat de către Guvernul Elveției.

Opinia ta contează. Comentează!