POPESCU: Miza politicii externe a Chișinăului este păstrarea unui calm în jurul Republicii Moldova
Politic 30 noiembrie 2021, 19:50 | 609

Miza politicii externe a Chișinăului este păstrarea unui calm în jurul Republicii Moldova, dar și în interiorul ei. Republica Moldova se află într-o zonă geopolitică complicată, iar întreaga vecinătate estică trece prin crize acute. Declarațiile au fost făcute astăzi de către ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul primei sale conferințe de presă, în care a făcut o totalizare a activității sale de la preluarea mandatului, în luna august curent.

Potrivit lui Popescu, deoarece situația din Republica Moldova rămâne mai calmă în comparație cu alte regiuni, miza politicii externe a Chișinăului este orientată spre avansarea în procesul de reforme, combaterea corupției și fortificarea instituțiilor statului.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Dorința noastră este să o facem printr-o politică externă activă, foarte fermă în apărarea intereselor naționale, dar în același timp - o politică care este calmă, mizează pe dialog ca principal instrument de promovare a intereselor noastre... și prin această prismă încercăm să gestionăm relațiile cu partenerii noștri. Știți foarte bine că o primă prioritate pentru politica noastră externă este integrarea europeană. Este o prioritate strategică."

Nicu Popescu a mai declarat că Republica Moldova are proiecte ambițioase și un dialog intens cu România, un dialog bun cu Ucraina, cu Statele Unite și Uniunea Europeană și un dialog calm, și pragmatic cu Rusia. Popescu a fost întrebat cum acest dialog calm și pragmatic a facilitat discuțiile cu Rusia pe subiectul livrării gazelor naturale, în contextul în care peste doar câteva zile de la întâlnirea cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov, Gazprom-ul a amenințat că va stopa livrarea gazelor pentru Republica Moldova.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "La etapa vizitei mele la Moscova, la 17 noiembrie, acordul de livrare a gazelor cu Gazprom era deja încheiat și răspunsul la întrebarea Dumneavoastră o să-l dea temperatura din apartamentul Dumneavoastră de astăzi dimineață. Or, într-adevăr au avut loc anumite schimburi de replici și în luna octombrie și în luna noiembrie, dar răspunsul scurt la întrebarea Dumneavoastră este că în prezent Republica Moldova continuă să primească gaz în baza contractului existent, la prețul agreat."

Nicu Popescu a anunțat că există o candidatură pentru a prelua postul de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, dar această persoană nu a trecut, deocamdată, procedura de agreement. În contextul relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, Popescu s-a referit și la problema proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul Ucrainei. Oficialul a menționat că problema ”nu a fost rezolvată integral în ultimii 30 de ani, iar Chișinăul continuă dialogul cu partea ucraineană, chiar dacă acesta este complicat. Nicu Popescu a mai anunțat că miercuri va efectua o vizită la Stockholm, iar până la sfârșitul anului va avea vizite la Berlin, Budapesta și la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic. Popescu spune că în cadrul acestui summit va fi semnată o declarație politică privind apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!