Undă verde pentru noua linie electrică
Economic 12 mai 2022, 15:57 | 843

Lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești au fost declarate ”utilitate publică de interes național”. Parlamentul a adoptat, cu 59 de voturi, legea prin care se reglementează mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate.

Proiectul, inclus în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice de 400 kV și cu o lungime de aproape 160 de kilometri pe direcția Vulcănești–Chișinău, ce va traversa teritoriul a 35 de localități, inclusiv sin Autonomia găgăuză și municipiul Chișinău.

Documentul stabilește că Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare construcțiilor și va aloca resurse financiare în vederea strămutării unor terenuri și compensării daunelor pentru exproprierea permanentă sau temporară a proprietarilor. Plățile pentru despăgubirea persoanelor afectate de procedurile de expropriere sunt estimate la 20 de milioane de lei.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani. Proiectul tehnic va fi finalizat pe 26 noiembrie 2022, spun responsabilii din cadrul Ministerului Finanțelor. Potrivit reprezentanților guvernării, lucrările de construcție a liniilor electrice și de interconectare energetică ar urma să fie finalizate către anul 2024.

Opinia ta contează. Comentează!