Trei inspectori ai Autorității Naționale de Integritate vor fi verificați de Colegiul disciplinar
Justiţie 5 iulie 2022, 19:21 | 1044

Trei inspectori de integritate vor fi verificați de Colegiul disciplinar, după ce au încetat procedura de control a averii socialistului Bogdan Țârdea, a fostului ministru al Apărării, Alexandru Pânzari, și a fostului judecător Vladislav Clima. Decizia a fost luată astăzi la ședința Consiliului de Integritate al ANI. Inspectorii vizați nu au stabilit o diferență substanțială nejustificată între veniturile obținute și averea dobândită în perioada aflării în funcții publice a celor trei subiecți.

Membrul Consiliului de Integritate, Vitalie Palega, a propus ca inspectorii vizați să dea explicații Colegiului disciplinar, ”pentru înlăturarea dubiilor cu privire la activitatea acestora, deoarece sunt cazuri de rezonanță publică majoră”.

VITALIE PALEGA, membru al Consiliului de Integritate: "Propun, stimați prieteni, că din numele Consiliului de Integritate, să solicităm Colegiului disciplinar să examineze sub toate aspectele activitatea celor trei inspectori vizați: Ada Griciuc, Victor Rența și Ion Nicolaev cu privire la cazurile examinate de ei și care se referă la ex-judecătorul Vladislav Clima, la deputatul PSRM, Bogdan Țârdea și la ex-ministrul Apărării, Alexandru Pânzari. Ulterior, Colegiul disciplinar va informa Consiliul despre rezultatele înregistrate, pentru luare de atitudine și luare unei decizii finale."

La rândul său, membrul Consiliului de Integritate, Ilie Chirtoca, a propus ca cei trei inspectori să facă declarații într-o conferință de presă.

ILIE CHIRTOCA, membru al Consiliului de Integritate: "Recomandăm Autorității să comunice mai multe, inclusiv pe acest cazuri, fie prin conferințe de presă sau prin intermediul unor discuții directe cu presa, pentru a înțelege și a avea punctul lor de vedere. Lipsa de comunicare afectează în primul rând reputația Autorității Naționale."

Pe 28 iunie curent, în spațiul mediatic au apărut informații precum că Autoritatea Națională de Integritate nu a găsit nicio abatere în privința a trei persoane cu nume sonore - Bogdan Țârdea, Alexandru Pânzari și Vladislav Clima. În cazul fostului deputat socialist Țârdea, inspectorii de integritate „nu au depistat nicio diferență substanțială între averea și cheltuielile declarate”, deoarece în perioada 9 decembrie 2014 – 25 iunie 2020, deputatul Țârdea a obținut un venit de 1 milion 524 de mii 242 de lei, dar a cheltuit 1 milion 360 de mii 861 de lei. O explicație similară a fost în cazul lui Pânzari și al lui Clima.

Opinia ta contează. Comentează!