Valentin Eșanu vrea ca toate persoanele care s-au ocupat de cazul său, să fie pedepsite conform legii
Justiţie 3 februarie 2023, 19:42 | 1023

Omul de afaceri Valentin Eșanu, care a reclamat Republica Moldova la CEDO și a câștigat, vrea ca toate persoanele de aici, care s-au ocupat de cazul său, să fie pedepsite conform legii. Eșanu zice că a făcut deja lista cu cei responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, iar banii, peste 6000 de euro, pe care trebuie să-I plătească Guvernul, vor merge la un grup de avocați, care îl va reprezenta în instanțe.

VALENTIN EȘANU fost deținut politic: "O să contractez un birou de avocați pentru a se ocupa strict de persoanele vinovate în cazul meu să fie trase la răspundere și să merg cu ei în instanță."

Potrivit lui Valentin Eșanu, unii, pe care el îi consideră responsabili de caz, activează în sistem, iar alții - nu. Printre aceștia din urmă este și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. Fostul judecător nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție.

VALENTIN EȘANU, fost deținut politic: "Procurorii… Și aici voi începe cu procurorul general adjunct, Igor Popa, care și-a pus semnătura și la prelungirea mandatului meu de arest preventiv. Pentru cei care nu știu: noi suntem consăteni. Am copilărit împreună, coleg de clasă cu sora mea, părinții noștri au lucrat împreună. Mie îmi pare rău că astfel de persoane au vândut tot ce au mai scump pentru bani."

Igor Popa este plecat din sistem și nu am putut să luăm legătura cu el. Valentin Eșanu a declarat vineri într-o conferință de presă că a fost la un pas de moarte, din cauza persecutărilor la care a fost supus.

VALENTIN EȘANU, fost deținut politic: "Au venit cinci polițiști din escortă și au încercat forțat să mă scoată din sala de judecată, eu m-am opus. Au aplicat forța fizică, m-au sugrumat, era o doamnă de la un ONG și l-a lovit cu mapa în cap pentru că deja îmi pierdeam cunoștința. Dacă nu intervenea ea, poate nici nu mai eram acum."

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că omului de afaceri Valentin Eșanu i-a fost încălcat dreptul la justiție corectă. ”Republica Moldova a fost condamnată din nou pentru abuzurile din justiție”, afirmă Eșanu.

Valentin Eșanu a fost învinuit în trei dosare, după ce a vorbit, in 2014, despre monopolul la exportul metalelor feroase si neferoase din Republica Moldova. În 2014, Valentin Eșanu și mai mulți angajați ai unei întreprinderi au organizat o serie de proteste, cerând lichidarea monopolului la exportul metalelor.

Opinia ta contează. Comentează!