Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, riscă să rămână fără averea de aproape două milioane de lei
Justiţie 6 decembrie 2022, 19:34 | 679

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, care a figurat anterior într-o investigație la Jurnal TV, riscă să fie demis din funcție și să rămână fără averea de aproximativ două milioane de lei. Curtea de Apel Chișinău a menţinut actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate, privind diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute de către acesta în perioada exercitării funcției. Paniș nu a vrut să comenteze situația.

Într-un comunicat remis presei, Autoritatea Națională de Integritate anunță despre câștigul de cauză la Curtea de Apel Chișinău în dosarul administrativ, prin care a fost menținut actul de constatare din 8 septembrie 2021. Potrivit instituției, în cazul rămânerii definitive a actului de constatare menționat, după ce se va expune și Curtea Supremă de Justiție, ANI va depune cererea de confiscare a averii nejustificate în conformitate cu prevederile legii.

ACTUL DE CONSTATARE AL ANI DIN 8 SEPTEMBRIE 2021: "În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că președintele raionului Florești a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, a căror valoare oscilează între 1000 de lei și peste 200 de mii de lei, conform contractelor de vânzare-cumpărare. În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, în mărime totală de aproximativ două milioane de lei."

Ștefan Paniș riscă să fie demis și decăzut din dreptul de a accede în funcție publică pe o perioadă de trei ani. ”Fără comentarii”, ne-a declarat președintele raionului Florești, când l-am sunat pentru o reacție. Anterior, Paniș afirma că nu-și recunoaște vina.

În februarie curent, Ștefan Paniș a ajuns din nou sub lupta inspectorilor de integritate. De această dată, inspectorii au constat că președintele raionului Florești a deținut simultan cu funcția și calitatea de administrator al unei firme agricole, creată în 1999.

Ștefan Paniș a fost și subiectul unei investigații de la "Jurnalul Săptămânii". Conform declarației de avere și interese pentru anul 2020, Ștefan Paniș se numără printre cei mai bogați președinți de raion din Republica Moldova. El are în conturi bancare sute de mii de lei și este proprietarul a sute de hectare de pământ. Familia funcționarului administrează afaceri în domeniul agricol și deține mai multe depozite în satul Mărculești.

Opinia ta contează. Comentează!