Zilele Europei 2021 sunt lansate oficial în Republica Moldova
Monden 5 mai 2021, 20:22 | 1542

Ziua Europei înseamnă libertate, democrație, securitate, solidaritate, prosperitate și valoare. Este mesajul comun al ambasadorilor statelor Uniunii Europene în Republica Moldova lansat în preajma zilei de 9 mai, când marcăm Ziua Europei. Potrivit diplomaților acreditați la Chișinău, Acordul de asociere deschide pentru Republica Moldova poarta spre prosperitate, reforme și standarde europene.

PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "Ziua Europei marchează pacea și unitatea, iar anul acesta, mesajul principal pe care îl promovăm de Ziua Europei este „Solidaritate pentru sănătate. Împreună pentru un viitor mai bun!”. Uniunea Europeană este solidară cu cetățenii Republicii Moldova din prima zi de pandemie și împreună, cu siguranță, vom depăși această grea încercare."

Acordul de Asociere și parteneriatul cu Uniunea Europeană reprezintă un cadru foarte important, prin care autoritățile de la Chișinău ar putea să asigure o reformare mai bună a instituțiilor. Un sector foarte important este cel al justiției, unde sunt necesare mai multe reforme, a subliniat ambasadorul Germaniei în Republica Moldova.

ANGELA GANNINGER, ambasadoarul Germaniei în Republica Moldova: "Deci, în sectorul justiției noi credem că foarte multe reforme sunt necesare cu adevărat, legile s-au schimbat, dar aplicarea și implementarea este tardivă. Din acest motiv vă recomandăm să vă uitați anume la acest sector și să urmăriți, monitorizați nu doar ceea ce este teoretic, dar și ceea ce este implementat în practică din punct de vedere a reformei sistemului justiției."

O altă problemă este securitatea energetică a Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să avanseze în definitivarea propriei strategii de asigurare a securității energetice și să ducă la bun sfârșit proiectele de infrastructură, a declarat la rândul ambasadorul Românei, Daniel Ioniță, referindu-se la interconexiunea energetică.

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Cele care vizează stația back-to-back de la Vulcănești, sau construcția unor linii electrice aeriene care cu adevărat vor asigura „luxul” pentru cetățenii Moldovei de a se putea alimenta cu energie electrică și termică din mai multe surse. Însă, pentru finalizarea acestor proiecte, pe de o parte, e nevoie de susținerea partenerilor internaționali, a României, care există."

Ziua Europei este marcată anual pe 9 mai. Este ziua, în care a fost pronunțată Declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna pericolul izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Zilele Europei în Republica Moldova sunt marcate în acest an, în perioada 5-31 mai.

Opinia ta contează. Comentează!