Procurorul Lucia Popescu și avocatul Iulian Muntean sunt noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii
Justiţie 7 septembrie 2023, 20:28 | 537

Procurorul Lucia Popescu și avocatul Iulian Muntean sunt noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi au fost numiți de Parlament din rândul non-judecătorilor. Votul în legislativ pentru candidaturile noilor membri ai CSM nu a trecut fără acuzații și replici acide între deputați.

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Lucia Popescu le-a spus deputaților că va insista pe transparență maximă în cadrul CSM.

LUCIA POPESCU, membru CSM: "Cred că este bine de stabilit și niște zile de primire a cetățenilor pentru a discuta problemele pe care le văd în sectorul judiciar. Dacă e să mă refer la transparența pe interior, este foarte important ca membrii CSM să efectueze mai multe vizite în teritoriu."

Deputatul neafiliat Vasile Bolea, care a aderat la Partidul Renaștere, despre care se zice că este controlat de Ilan Șor, a declarat că selectarea noilor membri ai CSM a fost trucată și se încearcă acapararea sistemului justiției.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: "Care este cel mai bun remediu pentru a combate corupția în sistemul public, în justiție, în poliție, în Procuratură? Este același - ridicarea nivelului de trai al populației și ridicarea salariilor."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Eu am ascultat atent discursul Dumneavoastră. Ați enumerat toate profesiile, dar iată corupția politicienilor și a traseiștilor și trădătorilor, iată asta v-a scăpat. Interesant cum s-a schimbat bunăstarea celor care au trădat?"

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CSM s-a desfășurat în trei etape – depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților și interviul. Consiliul Superior al Magistraturii este compus din 12 membri, șase judecători și șase non-judecători, numiți de Parlament. La sfârșitul lunii martie, Parlamentul a numit primii trei membri non-judecători în componența CSM. Este vorba despre Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun, care au promovat testul de integritate. Deputații urmează să mai identifice un membru non-judecător în CSM, pentru componența deplină a instituției.

Opinia ta contează. Comentează!