În luna septembrie, Sorin Stati a vorbit despre schemele de contrabandă cu țigări, în care ar fi implicați ministrul de Interne Pavel Voicu și Maxim Ciubaciuc de la INI. Serviciul protecție internă şi anticorupție s-ar fi autosesiza în acest sens și l-au chemat pe Stati la audieri. La scurt timp, planurile s-au schimbat, iar SPIA a transmis materialul către Inspectoratul de Poliție Buiucani.

SORIN STATI, fost șef al MoldAtsa: "Iar aceștia au luat decizia de a mă amenda pentru presupusa calomnie. Eu consider că Pavel Voicu împreună cu Maxim Ciubaciuc ei fiind și denunțătorii pe cazul dat, dar și victimile recunoscute de către organul constatator. Prin abuz și trafic de influențe s-a dat indicația de a mă intimida și de a mă persecuta, ca eu să nu mai declar și să nu mai vorbesc despre ilegalitățile acestora."

Stati este de părerea că o instituție care se află în subordinea Ministerului de Interne nu este în drept să investigheze cauza respectivă.

SORIN STATI, fost șef al MoldAtsa: "Noi am înaintat recuzare și urmează să depunem partea motivată a recuzării respective, iar ei vor decide ce va fi mai departe. Eu considere că lui Voicu âi este frică, pentru că el știe ce a făcut. Acum el depune tot efortul ca eu să nu mai fac declarații, dar declarții vor fi cu certitudine."

Avocații lui Sorin Stati au declarat că acest caz trebuia investigat de Procuratura Anticorpuție și nu de către SPIA.

VALERIU PLEȘCA, avocat: "Ulterior în cadrul acestui proces penal urma să se stabilească dacă declarațiile lui Sorin Stati sunt adevărate să se administreze probe, dar oricum competența îi aparținea procurorului și în speță procurorilor din Procuratura Anticorupție. Dar SPIA s-a autosesizat pe materialele lui Sorin Stati și le-a trimis în loc de Procuratura la Inspectoratul de poliție. Astfel, dumnealui a fost sancționat pentru niște fapte care de fapt nici nu au fost investigate." VICTOR MUNTEANU, avocat: "Acest caz este foarte interesant din punct de vedere al ierarhiei, dar si a organelor care investighează, ori la caz urma cu totul alt organ să se expună, pentru că ceea ce avem noi în cadrul acestei proceduri este un cerc vicios."

Comisarul principal al Inspectoratului de Poliție a refuzat să ne spună dacă acest caz a ajuns în gestiunea lor la indicația ministrului de Interne.

NICOLAE CORNESCU, șeful sectorului de poliție nr.1: "- Domnul Stati spune că sunt niște indicații de la Pavel Voicu. - Declarațiile domnului Stati sunt declarațiile domnului Stati. - Dumneavostră ce ne puteți spune în acest sens? - Eu v-am spus tot ce am avut de spus și mă apțin de a da careva declarații pe marginea acestui caz."

L-am sunat și pe ministrul de interne Pavel Voicu pentru o reacție, însă oficialul nu ne-a răspuns la telefon.