Curtea de Apel Comrat examinează validarea mandatului Evgheniei Guțul pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze
Justiţie 22 mai 2023, 15:52 | 377

La Curtea de Apel Comrat a început procesul de validare a rezultatelor turului doi, din 14 mai, pentru alegerea bașcanului autonomiei găgăuze. La ședință au venit reprezentanții Comisiei electorale din Comrat, Evghenia Guțul și avocații Partidului Șor. Examinarea dosarului se face după o campanie electorală controversată. Zece persoane sunt cercetate într-un dosar de corupție. Partidul Șor este suspectat că a plătit alegătorilor să o voteze pe Evghenia Guțul.

Cu patru zile înaintea turului doi de scrutin, din 14 mai, poliția a sesizat Comisia electorala de la Comrat despre abaterile de la legislație admise de Partidul Șor pe perioada campaniei, cum ar fi mituirea alegatorilor și transportarea organizată la secțiile de votare, prezentând mai multe dovezi în acest sens. În ziua de 16 mai, ofițerii CNA au efectuat percheziții la reprezentanții partidului, iar zece persoane sunt cercetate în acest dosar.

Percheziții au avut loc și la Comisia electorala din Comrat, după ce membrii CEC au confirmat rezultatele alegerilor din regiune. Potrivit ofițerilor CNA, în cadrul acțiunilor de urmărire penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuiala rezonabilă că mulți alegatori au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Șor. Printre alegătorii care și-au dat votul pentru Evghenia Guțul se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate. CNA a anunțat că au fost ridicate mai multe liste în acest sens. Procesul de examinare a listelor electorale a fost întrerupt. Potrivit Centrului Național Anticorupție, examinarea va continua în următoarele zile.

COMUNICATUL CENTRULUI NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "Procesul a fost întrerupt vineri, la ora 18:00, după ce au fost examinate mai puțin de jumătate din liste. Va continua în una din zilele următoare, săptămâna aceasta, când vor fi disponibili responsabilii de la Comisia electorală din Comrat. Acțiunile efectuate de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, nu afectează în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor."

Magistratul care examinează validarea alegerilor din autonomia găgăuză este Andrei Mironov, judecător la Curtea de Apel Comrat. Vom reveni cu detalii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie