Cetățenii moldoveni sunt pe locul doi după numărul firmelor noi înființate în România
Economic 2 ianuarie 2023, 20:35 | 524

Cetățenii moldoveni investesc tot mai mult în afaceri lansate peste Prut. În anul 2022, antreprenorii locali s-au clasat pe locul doi după numărul firmelor nou înființate în România. Și ca tendință generală, mediul de business este în ascensiune continuă în România.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la București, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, pe parcursul anului 2022, cu 30% comparativ cu anul precedent, până la 6.873 de unităţi. În funcţie de domenii de activitate, cele mai multe firme au fost înregistrate în luna noiembrie în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto, activităţi profesionale, administrative şi tehnice, transport, depozitare şi comunicaţii.

La finele lunii noiembrie 2022, în România existau peste 243 de mii de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris a ajuns la 67 de miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze.

Republica Moldova s-a clasat pe locul doi, după Ungaria, în clasamentul companiilor înființate în România după valoarea capitalului investit. Este vorba de 40 de societăți, cu o valoare a capitalului de 322 de milioane de dolari, care au fost înființate pe parcursul anului trecut. Numărul total al firmelor cu participația cetățenilor moldoveni se cifrează la 7.130, cu un capital subscris de 68 de milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!