Volodimir Zelenski a pledat din nou pentru suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși
Externe 15 august 2022, 20:20 | 481

Guvernul Finlandei se va întruni mâine pentru a analiza restricționarea eliberării vizelor Schengen cetățenilor ruși. Și guvernul polonez elaborează un proiect de lege de suspendare a acordării vizelor turistice pentru ruși. Ideea este agreată de tot mai multe state europene. ”Tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicității”, a declarat liderul de la Kiev, făcând referire la aprobarea de către cetățenii Rusiei a războiului în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou pentru suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși, afirmând că tot mai multe state se alătură acestui demers și comentând că tăcerea rușilor legată de ceea ce se întâmplă în Ucraina este o formă de complicitate pentru care trebuie să suporte consecințele.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Dar trebuie să ne amintim că, atunci când răul capătă asemenea proporții, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicității. Iar refuzul de a lupta cu adevărat împotriva răului devine ajutor pentru acesta. Așadar, dacă ai cetățenie rusă și taci, înseamnă că nu lupți, dar o susții. Și oriunde v-ați afla, fie că vă aflați în Rusia sau în străinătate, vocea dumneavoastră ar trebui să fie în sprijinul Ucrainei și, prin urmare, împotriva acestui război."

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, i-a îndemnat ironic pe cei care se plâng de astfel de decizii luate deja de o serie de state europene să-și redirecționeze plângerile către Kremlin. „Rușii își pot îndrepta plângerile către Kremlin și către peste 70% dintre compatrioții lor care susțin războiul. Nimeni nu propune interzicerea acelor câțiva ruși care ar putea avea nevoie de azil sau de o intrare umanitară” , a scris Kuleba pe Twitter.

O reuniune a guvernului finlandez va avea loc la 16 august, unde va fi analizată problema restricționării eliberării vizelor turistice Schengen pentru cetățenii ruși, informează postul de televiziune de stat finlandez Yle. Cabinetul finlandez nu a avut încă o poziție clară cu privire la problema restricționării vacanțelor cetățenilor ruși. Ministerul de Externe al țării a analizat diverse opțiuni, una dintre ele fiind aceea de a îngreuna acordarea vizelor în practică.

JUKKA KOPRA, parlamentar al Partidului Coaliția Națională: "Situația este insuportabilă - ucrainenii sunt uciși, inclusiv civili, femei, copii și, în același timp, Rușii își petrec vacanțele în UE."

La rândul său, premierul finlandez, Sanna Marin, și-a exprimat speranța că, în urma extinderii sancțiunilor UE, călătoriile cetățenilor ruși vor fi totuși restricționate. Premierul se așteaptă ca această problemă să fie abordată în formatul summiturilor UE - în special în octombrie 2022. Turiștii ruși, care deseori aleg Finlanda drept destinație turistica, nu sunt mulțumiți de evoluția situației.

Președintele leton a susținut, de asemenea, ideea interzicerii vizelor turistice pentru ruși. „Letonia nu a mai eliberat vize turistice din prima zi a războiului - 24 februarie. Cu toate acestea, alte țări continuă să facă acest lucru”, a scris acesta pe Twitter.

Iar guvernul polonez lucrează deja la un proiect de lege de suspendare a acordării vizelor pentru cetățenii ruși, pe fondul invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, a declarat ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk. „Principalele state membre ale UE, printre care Germania, Franța și Olanda, sunt împotrivă", a precizat diplomatul polonez.

Într-adevăr, cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat sceptic față de o interdicția de intrare în UE pentru toți cetățenii ruși.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Am discutat sancțiuni extinse care afectează mulți indivizi anumiți, oligarhi și susținătorii celor mai influente cercuri ale Rusiei. Vom continua acest lucru. Eficiența acestor măsuri ar fi afectată, dacă ar fi fost îndreptate împotriva tuturor, inclusiv împotriva oamenilor nevinovați."

Săptămâna trecută, Estonia a anunțat că va interzice intrarea în țară a cetățenilor ruși cu viză Schengen emisă de Estonia. Regula nu va afecta rezidenții permanenți și va intra în vigoare pe 18 august.

Opinia ta contează. Comentează!