Image-Description
Liber pentru călătoriile funcționarilor separatiști de la Tiraspol prin teritoriile controlate de autoritățile constituționale
Politic 16 septembrie 2019, 16:02 | 1710

Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, susține că "oficialii transnistreni", la fel, pot intra în Moldova fără aviz prealabil. Declarația cestuia vine după ce viceministrul responsabil pentru reglementarea transnistreană, Vasili Șova a spus că demnitarii moldoveni vor putea trece Nistrul fără să ceară voie de la administrația separatistă din Transnistria.

Potrivit lui Ignatiev, declarațiile vicepremierului Vasili Şova cum că, începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni vor putea intra pe teritoriul Transnistriei fără aviz în scris "nu reflectă pe deplin conținutul proiectului-pilot".

"Problema circulației libere este legată direct de problematica cauzelor penale motivate politic împotriva cetățenilor RMN. Proiectul respectiv al deciziei protocolare a fost pregătit de partea transnistreană și trimis colegilor moldoveni. Reprezentantul politic al Republicii Moldova (Vasili Şova – n.red.) a informat despre o întâlnire personală cu procurorul general pentru pregătirea etapei practice de soluționare a acestei probleme umanitare acute. Sperăm că documentul va fi semnat la reuniunea "5+2" ", afirmă Ignatiev, citat de Infotag.

El mai spune că s-a ajuns la o înțelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care partea moldovenească s-a angajat să nu creeze condiții discriminatorii pentru circulația tuturor oficialilor transnistreni, fără excepție, pe teritoriul R.Moldova.

"Partea moldovenească recunoaște existența unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Acești cetățeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului vecin fără riscul de a l se aplica vreo formă de discriminare de genul reținere la frontieră, percheziții, control minuțioși la aeroport etc. Totodată, partea moldovenească și-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale", a spus el.

Oficialul transnistrean a spus că un moment important al proiectului-pilot este faptul că oficialii moldoveni "nu pot desfășura nicio politică activitate sau de serviciu pe teritoriul RMN". Este vorba de faptul că Transnistria va anula procedura de avizare pentru funcționarii „statului vecin” care vin în tranzit doar în scopuri personale, „de exemplu, într-o excursie la Cetatea Bender”.

"Ei vor putea face acest lucru la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Moldovei, în baza paşaportului. Sperăm că proiectul-pilot îşi va arăta eficienţa şi va fi un prim pas către soluţionarea problemelor circulaţiei libere şi cauzelor penale, iar principalii parametri ai înţelegerii vor fi stipulaţi la viitoarea reuniune în formatul "5+2" ", subliniază Ignatiev.

Opinia ta contează. Comentează!