Chișinăul găzduiește pentru a șasea oară expoziția internațională ”World Press Photo”
Cultură 9 noiembrie 2022, 19:57 | 937

Chișinăul găzduiește pentru a șasea oară expoziția internațională „World Press Photo”. E o competiție, care recunoaște fotojurnalismul de calitate. Dintr-un număr total de patru mii de fotografi mondiali, juriul a ales 24. Fotografiile învingătorilor din acest an reflectă istorii și probleme de actualitate: de la crize climatice sau mișcări pentru drepturile civile, până până la păstrarea practicilor și identității indigene.

Anul acesta, din aproape 65 de mii de lucrări expediate la concurs de către peste patru mii de fotografi din 130 de țări, au fost selectați 24 de câștigători regionali și 4 câștigători globali din 23 de țări. Cele mai bune fotografii au ajuns și la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. ”Este una dintre cele mai de temut competiții din lume”, afirmă o autoritate în domeniu, fotojurnalistul Nicolae Pojoga.

NICOLAE POJOGA fotojurnalist: "Această expoziție a venit în sfârșit și aici, și a venit de-a binelea. Toată lumea face fotografie, iar ele, deseori, nu există. Dar aici se întâmplă minuni. Asemenea competiții adună cele mai bune fotografii, cele mai consistente și de mare rezonanță internațională."

Chiar dacă unele imagini reflectă realitatea din alte colțuri ale lumii, subiectele abordate sunt relevante pentru Republica Moldova, consideră directorul CJI de la Chișinău.

NADINE GOGU director, Centrul pentru Jurnalism Independent: "Sunt lucrări care au putere să ne oprească în loc, să ne facă să gândim, să ne punem întrebări, eventual, să ne gândim la posibile soluții pentru problemele pe care le reflectă respectivele fotografii."

”Fotografia anului" îi aparține fotojurnalistului Amber Bracken, din Canada. Crucile de pe marginea drumului, împodobite cu rochii roșii, îi comemorează pe copiii, care au murit în şcoala-internat Kamloops din Columbia Britanică, o instituţie creată pentru a asimila forţat copiii indigeni şi unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate.

„Este o expoziție cu și despre emoție”, afirmă vizitatorii.

Expoziţia anuală internaţională ”World Press Photo” este itinerantă în întreaga lume. Prima ediţie a avut loc în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-şi expune lucrările în faţa unei audienţe internaţionale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie şi jurnalism vizual din lume.

La Chișinău, evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Publicul este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor vernisate la Muzeul Naţional de Istorie în perioada 10-30 noiembrie curent.

Opinia ta contează. Comentează!