Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat de deputații puterii în prima lectură
Politic 25 noiembrie 2021, 17:28 | 756

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, astăzi, de deputații puterii, în prima lectură. Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, cheltuielile sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, iar deficitul bugetului de stat este estimat la suma de 15,1 miliarde de lei. Sunt prevăzute majorări salariale pentru mai multe categorii de bugetari, însă, deputații din opoziției s-au arătat revoltați că anumiți funcționari, între care și deputații, vor beneficia de creșteri mai mari decât profesorii. Au urmat replici acide și acuzații reciproce.

ELENA BODNARENCO, deputat BCS: "Domnule ministru, în campania electorală PAS a vorbit mult despre demontarea schemelor ilegale și aș vrea să vă întreb, în cele mai mult de 100 de zile de guvernare, ce fel de scheme ilegale au fost stopate? Cum stoparea lor se va răsfrânge asupra suplinirii bugetului de stat?"

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "Cu părere de rău, în aceste trei luni de zile Guvernul nu a reușit să facă ceea ce a clădit o pleiadă întreagă de guvernanți, inclusiv cu sprijinul și cu contribuția Dumneavoastră."

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "Dacă facem o matematică simplă vedem că la pedagogi, se va majora salariul cu circa 5,6%, iar la bieții de deputați cu 7,7%, iar bugetul la Președinție - cu aproximativ 9,6%. Considerați că deputații și angajații Președinției merită mai mult decât profesorii?"

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "Legea 270, în modul în care ea face această ierarhie în sistemul de salarizare, a fost aprobată câțiva ani în urmă. Dacă considerați că trebuie să schimbăm această ierarhie și să punem deputații pe ierarhia de jos și să-i punem sus pe restul, ați putut face asta și anul trecut, dar nu am văzut asemenea inițiative la Dumneavaoastră. Dați să fim onești, să avem un respect față de demnitari."

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Vă simțiți comod în fotoliu de parlamentar? Poate la fel de comod cum se simte șoferul, vânzătorul? cetățenii noștri în ger și soare, profesorii și medicii în locuri nedotate și neîncălzite. Și, în final, cum vă simțiți voi care repartizați în așa mod bugetul, banii cetățenilor adunați cu atât greu, plătiți prin impozite și taxe?"

RADU MARIAN, deputat PAS: "Parcă ei nici n-au fost la guvernare... Unii dintre ei zeci de ani... în funcții de miniștri, deputați de majoritate parlamentară. Parcă n-ai nicio treabă că au lăsat în urmă instituții slabe, corupție, economie vulnerabilă, dependență de importuri, dependența energetică completă! Au uitat că ne-au lăsat lipsă de investiții. Ne-au lăsat competetivitate extrem de redusă a economiei, sate și orașe pustiite."

În cele din urmă, proiectul bugetului de stat a fost votat în prima lectură cu votul a 57 de deputați ai PAS. Ca documentul să intre în vigoare, acesta trebuie să mai fie votat în alte două lecturi, fiind posibilă rectificarea calculelor și îmbunătățirea proiectului.

Opinia ta contează. Comentează!