Campania națională „Fără cash”
Economic 25 aprilie 2024, 20:06 | 365

Cetățenii folosesc tot mai mult cardurile bancare. În prezent, 40 la sută din tranzacții se fac cu ajutorul cardurilor fizice sau digitale. Pentru a încuraja și mai mult plățile electronice, astăzi a fost lansată campania națională de informare „Fără cash”, care se va desfășura până în septembrie curent. Inițiativa urmărește să promoveze plățile fără numerar în cele mai îndepărtate localități din Republica Moldova, pentru a crea un viitor financiar modern.

Faptul că cetățenii renunță tot mai mult la folosirea bancnotelor demonstrează beneficiile plăților fără numerar, precum siguranța și rapiditatea tranzacțiilor, afirmă președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc.

DOREL NOROC, președintele Asociației Băncilor din Moldova: "Împreună ne dorim să promovăm avantajele și beneficiile plăților online la câți mai mulți cetățeni din Republica Moldova. Conform estimărilor Asociației Băncilor din Moldova, astăzi în Republica Moldova din toate tranzacțiile, din toate plățile pe care le fac cetățenii, 40 la sută deja sunt realizate cu carduri bancare fizice sau digitale."

DUMITRU ALAIBA, ministrul dezvoltării economice și digitalizării: "Ceea ce poate contribui plățile cashless este incomparabil cu orice altceva. Noi vorbim de o economie mai transparentă, de o economie mai sigură și o economie mai egală."

SERGIU RABII, director de Programe în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului: "Ne așteptăm în cadrul acestei campanii să educăm populația, să educăm agenții economici și pe toți actorii implicați privind beneficiile plăților fără numerar și anume beneficiile cum sunt: creșterea transparenței, creșterea securității, accesul la serviciile financiare."

Guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, a menționat importanța depunerii cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro, care este în proces de examinare, dar și succesul lansării, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

ANCA DRAGU, guvernatoarea BNM: "În perioada 12 martie - 23 aprilie, avem un număr total de plăți efectuate prin MIA de 124.118 cu o valoare de aproape 115 milioane de lei în total. Pe zi avem cam 2,65 de milioane de lei tranzacții, respectiv 2.900 de plăți pe zi."

Campania Națională „Fără Cash” este lansată de Asociația Băncilor din Moldova, în parteneriat cu Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Statisticile indică o creștere constantă a utilizării plăților fără numerar. Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind peste 3 milioane 292 de mii.

Opinia ta contează. Comentează!