Igor Dodon susține că este gata să cedeze integral puterea și că PSRM va vota un nou guvern
Politic 27 noiembrie 2020, 15:21 | 2923

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, susține că este gata să cedeze integral puterea și că PSRM va vota un nou guvern, dacă actualul va fi demis. Într-o nouă emisiune pe platforma sa online, el a dat asigurări că nu va crea niciun fel de blocaje. Totuși, Dodon nu acceptă ideea ca actualul Guvern să demisioneze din proprie inițiativă și spune că aceasta ar însemna „aruncarea țării în haos”.

IGOR DODON, președinte în exercițiu: "Dacă v-au votat oamenii, asumați-vă responsabilitatea! Nu o să vă împiedice absolut nimeni. Dați jos acest Guvern, formați altul, asumați-vă responsabilitatea pentru pandemie, situația bugetară. Dar nu încercați să presați ca Guvernul să plece singur, pentru că cum poate un guvern responsabil să arunce țara acum în haos?"

Dodon susține că, în cazul demiterii actualului Guvern, PSRM va vota unul nou, propus de Maia Sandu.

IGOR DODON, președinte în exercițiu: "Noi suntem gata să vă ajutăm, suntem gata, dacă e cazul, chiar să votăm pentru un guvern - dacă o să-l dați jos pe acesta, dar trebuie să asigurăm o trecere corectă, pașnică a puterii și să vă asumați responsabilitatea și să mergeți înainte. Ceea ce o îndemn pe Maia Sandu cât se poate de repede să inițieze discuții cu fracțiunile și să se miște înainte."

Dodon crede că Maia Sandu are la dispoziție doar câteva scenarii după preluarea Președinției. Primul este colaborarea cu Guvernul actual și menținerea Parlamentului actual. Al doilea - inițierea demiterii Guvernului, prin înaintarea unei moțiuni de cenzură și identificarea numărului necesar de voturi pentru susținerea acesteia. Al treilea - inițierea discuțiilor cu fracțiunile parlamentare în vederea creării unei noi majorități sau declanșarea alegerilor anticipate. Și al patrulea scenariu - care, cel mai probabil, crede el, va fi ales de Maia Sandu, este că noul președinte va încerca să se victimizeze și va bloca acțiunile actualului Guvern. În opinia analiștilor politici, prin această nouă abordare, Igor Dodon nu face decât să mute responsabilitatea pentru eșecurile guvernării pe care a controlat-o.

ION TĂBÂRȚĂ, analistul politic, IDIS „Viitorul”: "Este o mișcare politehnologică - o mișcare de a schimba accentele răspunderii de pe PSRM, de pe Guvernul PSRM, care evident nu face față, care este inapt de a rezolva această situație social-economică și sanitară gravă, provocată de pandemie, dar încearcă în așa mod să mute presiunile pe PAS, pe Maia Sandu. La nivel de societate, se dorește pregătirea opiniei publice că numai guvernarea Partidului Socialiștilor poate face față asta deja este un început de temă de campanie electorală, care, posibil, dar nu-i cert, să aibă loc în toamna anului viitor."

VIOREL CIBOTARU, directorul Institutului European de Studii Politice: "Poate să însemne și un pas înapoi pe care îl face Partidul Socialiștilor și oferă posibilitatea să se regrupeze forțele în Parlament și într-adevăr să înlocuiască Guvernul Chicu și pregătește opinia publică, inclusiv propriul electorat. Sau poate să fie pur și simplu minciuni așa cum ne-am așteptat de la domnul Dodon."

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Aurica Rusnac-Jardan, susține că, acum, de la Igor Dodon se cere un singur lucru - să asigure transferul de putere și să plece cu tot cu guvernul său care a băgat țara în dezastru.

Opinia ta contează. Comentează!