Fostul magistrat Liliana Andriaş, învinuită în dosarul ”Laundromat”, ar putea să se întoarcă în sistem
Justiţie 7 martie 2023, 19:52 | 495

Liliana Andriaș, unul din cei 16 judecători reținuți în toamna anului 2016 pentru pronunțarea unor decizii controversate în dosarul ”Laundromat”, ar putea reveni în sistem. Fostul magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, care a fost desființată, a obținut la Curtea de Apel Chișinău anularea deciziei din 2014 a CSM, prin care a fost dată afară din sistem.

Potrivit Hotărârii Judecătorești, făcută publică marți, decizia privind anularea hotărârii CSM din 2014 a fost pronunțată luni, 6 martie, de către judecătorii Curții de Apel Chișinău, Anatolie Minciună, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru. Aceștia au constatat încălcarea drepturilor Lilianei Andriaș, garantate de art. 8 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale.

DECIZIA CURȚII DE APEL CHIȘINĂU: "Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită hotărârea, prin care să admită cererea repetată a judecătorului Liliana Andriaș de transfer și să propună repetat președintelui Republicii Moldova candidatura judecătorului Liliana Andriaș pentru numirea, prin transfer, a judecătorului Judecătoriei Comerciale de Circumscripție în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău."

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiției în termen de 30 de zile.

În același timp, examinarea dosarului penal intentat pentru pronunțarea unei decizii contrar legii a fostului magistrat Liliana Andriaş bate pasul pe loc la Judecătoria Chișinău de mai bine de șase ani, anunță anticorupție.md. Examinarea dosarului a fost reluată de la zero, la începutul lunii septembrie trecut. Motivul pentru care examinarea dosarului a fost reluată de la început a fost repartizarea unui alt judecător, Elena Ungureanu, după decesul magistratului Igor Baţalai. Prima ședință de judecată, ”de pregătire a cauzei pentru examinare”, a avut loc pe 14 septembrie. Ulterior, au fost programate cinci ședințe de judecată, dar toate au fost reprogramate.

Liliana Andriaş se regăsește în lista celor 16 magistrați reținuți în toamna anului 2016 pentru pronunțarea deciziilor controversate în dosarul spălătoriei rusești. Potrivit anchetei, în Republica Moldova au fost spălate 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă.

În aprilie 2022, Judecătoria Chișinău a obligat statul să-i plătească Lilianei Andriaş 19 mii de lei, pentru 19 zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13, pentru că a fost deținută în condiții inumane și degradante. Andriaş a solicitat despăgubiri și pentru perioada în care s-a aflat în izolatorul CNA, însă cererea i-a fost respinsă. Din lista celor 16 magistrați reținuți în dosarul ”Laundromat”, justiția a emis sentințe în privința a doar trei. Igor Vornicescu și Serghei Lebediuc au fost recunoscuți vinovați, dar au fost eliberați de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripție, iar Ghenadie Bîrnaz a fost achitat. Lebediuc a fost restabilit în funcție acum doi ani, printr-o decizie a CSM, ca și alți patru judecători vizați în dosar - Iurie Hârbu, Serghei Popovici, Serghei Gubenco și Garri Bivol.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie