Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a mers pentru prima dată într-o vizită la Kiev
Externe 5 iulie 2022, 16:19 | 520

Suedia va continua să susțină Ucraina, iar presiunile asupra Rusiei în vederea încetării războiului trebuie amplificate. Este declarația premierului de la Stockholm, Magdalena Andersson, care a mers pentru prima dată într-o vizită la Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit pentru tot sprijinul acordat.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Am convenit cu premierul asupra unei declarații comune. Acesta este primul astfel de document din istoria relațiilor noastre bilaterale. Declarația comună stabilește aspecte-cheie pentru ambele state. Este vorba de cooperarea în domeniile apărare, energie nucleară, eficiența energetică, dar și despre sprijin financiar pentru Ucraina."

MAGDALENA ANDERSSON, prim-ministru al Suediei: "Agresiunea rusă împotriva Ucrainei trebuie să se încheie. Rusiei nu i se poate permite să atingă niciun obiectiv prin distrugerea fundamentelor dreptului internațional. Suntem convinși că cea mai bună modalitate de a opri acest război este prin amplificarea sprijinului pentru Ucraina și prin amplificarea presiunilor asupra Rusiei, în special prin sancțiuni, iar eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar. Dar cu toții știm că există o singură soluție ușoară de a înceta acest război - Rusia l-ar putea opri și ar putea să se ducă acasă."

Înainte de conferință, premierul Suediei a vizitat suburbiile din regiunea Kiev distruse de invadatorii ruși.

MAGDALENA ANDERSSON, prim-ministru al Suediei: "Condamn agresiunea crudă și lipsită de sens a Rusiei, uciderea civililor nevinovați, inclusiv a multor copii, și condamn distrugerea generală a țării voastre frumoase. Țintirea Rusiei către sectorul agricol al Ucrainei este în detrimentul atât al Ucrainei, cât și în detrimentul securității alimentare globale. Responsabilitatea pentru această criză este numai a Rusiei. Știu că ceea ce a distrus Rusia, Ucraina va reconstrui. Și nu veți fi singuri în acest proces. Împreună cu restul familiei europene, vom lua parte activ la eforturile de reconstrucție a frumoasei dumneavoastră țări. Slavă Ucrainei, glorie eroilor."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Împreună cu alți membri civilizați ai comunității internaționale trebuie să facem tot ce este necesar pentru a-i aduce în fața justiției pe toți criminalii de război ruși."

Recent, președintele rus Vladimir Putin a repetat ceea ce Moscova susține de la declanșarea invaziei sale în Ucraina - că nu ar ținti în obiecte civile.

Opinia ta contează. Comentează!