Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din Orhei a decis ca elevii să continue studiile cu prezența fizică
Social 24 ianuarie 2022, 17:38 | 721

Decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Orhei, prin care elevilor li se permite să meargă în continuare la școală, va rămâne în vigoare până va apărea un act juridic care o va anula. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, după ce ieri reprezentanții Guvernului au declarat că derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică este încălcare a legii. În legătură cu aceasta, Poliția a transmis astăzi mai multe prescripții prin care a avertizat funcționarii de la Orhei care se opun Hotărârii CNESP că riscă amenzi de la 25 la 75 de mii de lei.

DINU ȚURCANU, președintelui raionului Orhei: "Comunicarea între autoritatea centrală și autoritățile locale este zero astăzi. Și înțeleg că emoțiile care vin ale Guvernului, ministerului, sunt emoții cumva nejustificate. Decizia Comisiei Raionale Sănătate Publică va avea efecte juridice până când nu vom avea un act oficial din partea instituțiilor abilitate ale statului care or fi ele, instanța de judecată sau alte instanțe care au autoritatea de a declara nulă din punct de vedere juridic."

Președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, susține că astăzi, din cele 48 de instituții de învățământ din raion, în 37 nu este niciun caz de infectare cu COVID. Potrivit lui, dacă situația se va înrăutăți, vor fi luate alte măsuri.

DINU ȚURCANU, președintelui raionului Orhei: "În cazul în care 40 la sută din clasele școlilor vor intra în regim online din cauza că se atestă cel puțin un caz de Covid în fiecare clasă, noi vom propune ca automat acea școală să intre în regim online. Pentru membrii HoReCa, acolo unde atestăm evenimente mai mari nunți, botezuri și așa mai departe, fiecare participant la aceste evenimente să treacă testele rapide. "

Ieri, Guvernul a emis un comunicat în care a anunțat că deciziile emise de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică de la Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică înseamnă încălcarea legii. În data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin celor aprobate la nivel național. Este vorba de hotărârea prin care se permite în continuare desfășurarea procesului de studii cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice cu participarea unui număr mare de oameni.

În legătură cu aceasta, Poliția a transmis astăzi mai multe prescripții prin care a avertizat funcționarii de la Orhei care se opun Hotărârii CNESP că riscă amenzi de la 25 la 75 de mii de lei.

REACȚIA INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI: "Materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul autorităților publice locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinare și adoptarea unei decizii."

Reamintim că doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Hotărârile acesteia sunt obligatorii pentru toate subdiviziunile ierarhic inferioare.

Opinia ta contează. Comentează!