Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a comunicat că autoritățile încearcă să negocieze cu furnizorii ucraineni de curent
Economic 6 mai 2022, 19:33 | 1229

Aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică începând cu 1 iunie rămâne incertă. Autoritățile nu au identificat încă un furnizor, iar licitația pentru procurarea energiei electrice a fost anulată după ce fusese amânată de trei ori. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a comunicat astăzi că autoritățile încearcă să negocieze cu furnizorii ucraineni.

La sfârșitul lunii aprilie, Chișinăul s-a văzut nevoit să semneze un contract pentru o lună cu Centrala de la Cuciurgan, după ce licitația a eșuat. S-a întâmplat în paralel cu emiterea de către Chișinău, tot pentru o lună, a unui certificat de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, iar aceasta a alimentat supoziția că administrația separatistă de la Tiraspol a condiționat furnizarea de curent către Chișinău în luna mai. Rămâne incertă și furnizarea gazelor de către Gazprom în luna iunie. Potrivit ministrului Spânu, dacă Gazprom nu va confirma volumele pentru Moldova în următoarea lună, Chișinăul are rezerve în depozite pentru aproximativ trei săptămâni, timp în care va face procurări de pe piața europeană. Doar că, în acest caz, potrivit experților, regiunea transnistreană va rămâne fără gaze, iar Centrala de la Cuciurgan nu va mai putea produce energie electrică.

Opinia ta contează. Comentează!