La Odesa a fost lansat formatul trilateral de cooperare ”România-Republica Moldova-Ucraina”
Politic 16 septembrie 2022, 15:49 | 769

”Libertatea Ucrainei este și libertatea noastră” - a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la Odesa, acolo unde a fost lansată ”Trilaterala România - Moldova - Ucraina”. Șeful diplomației de la Chișinău, împreună cu Dmitro Kuleba și Bogdan Aurescu, au convenit asupra unei colaborări între cele trei state pe mai multe dimensiuni, inclusiv politică, energetică și de securitate.

Miniștrii de Externe ai celor trei state au vorbit despre ”situația regională de securitate, în contextul războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Șefii diplomațiilor au analizat implicațiile privind gestionarea fluxurilor de refugiați, acordarea de asistență umanitară, asigurarea securității energetice și protejarea modalităților sigure de transport și tranzit. De asemenea, s-a discutat despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova.

DMITRO KULEBA, ministrul de Externe al Ucrainei: "Pentru prima oară ne întâlnim într-un astfel de format și anume - trei miniștri ai Afacerilor Externe a trei state vecine, împreună cu miniștrii energiei din respectivele state. Pentru prima dată am abordat niște chestiuni foarte importante pentru statele noastre, care țin de securitatea energetică, dar nu numai, ci inclusiv care țin de securitatea regiunii Mării Negre în general."

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe al României: "România a susținut constant și cuprinzător Republica Moldova și va continua să o facă pentru a face față provocărilor fără precedent generate de acțiunile Federației Ruse. Am avut astăzi o agendă extrem de bogată și foarte ambițioasă, cu o puternică substanță politică, iar în ceea ce privește România, ne angajăm în mod substanțial și aplicat să continuăm să sprijinim pe toate aspectele pe care le-am discutat astăzi pe prietenii noștri din Republica Moldova și din Ucraina."

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "În perioada actuală, în condițiile unor provocări fără precedent la adresa țărilor noastre, interacțiunea noastră este una absolut indispensabilă pentru securitatea noastră, inclusiv securitatea energetică. În aceste circumstanțe dificile este un moment să ne dăm seama că astăzi curajul are un nume. Și acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și libertatea noastră."

Un subiect discutat la Odesa a fost cel vizând integrarea piețelor de energie ale Ucrainei, Republicii Moldova și României, inclusiv creșterea schimburilor de electricitate între cele trei state. De asemenea, s-a convenit asupra urgentării discuțiilor tehnice privind utilizarea interconectoarelor de gaz și alocarea de capacități în cadrul interconectoarelor de electricitate și gaz. Oficialii din cele trei state au mai convenit să utilizeze mai eficient capacitățile subterane de stocare a gazului.

Opinia ta contează. Comentează!