Proiectul PD despre modificarea legislației privind ANI este dur criticat de administrația instituției vizate
Politic 4 martie 2021, 19:55 | 1394

Proiectul Partidului Democrat de modificare a legislației privind Autoritatea Națională de Integritate este dur criticat de administrația instituției. Legislatorii PD vor să reducă termenul controlului ANI de la trei la doi ani, iar dacă inspectorul de integritate va constata nereguli, persoana să fie sancționată în interiorul acestui termen. "Anume astfel se încearcă a-i scoate basma curată pe unii deputați vizați de controalele inspectorilor de integritate", se revoltă funcționarii de la ANI. În replică, PD-ul spune că Autoritatea Națională ar manipula opinia publică.

COMUNICAT AL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE INTEGRITATE: "Sub paravanul grijii față de aleșii locali și alți subiecți din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice, pe care o invocă autorii acestui proiect, de fapt se ascund alte adevăruri și anume interesele personale de a scăpa basma curată pe unii deputați vizați de procedurile de control."

Se arată în comunicatul Autorității Naționale de Integritate. Reprezentanții ANI mai spun că proiectul Partidului Democrat a fost inclus pe agenda Parlamentului, deși Direcția generală juridică a Legislativului și Centrul Național Anticorupție l-au avizat negativ, semnalând admiterea mai multor încălcări procedurale de ordin juridic la elaborarea acestuia. CNA ar mai fi semnalat lipsa de argumentări în nota informativă și identificarea unor factori și riscuri de corupție. De asemenea, ANI spune că PD a ignorat faptul că un alt proiect cu aceeași tematică a fost suspendat de Curtea Constituțională în decembrie 2020.

COMUNICAT AL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE INTEGRITATE: "Suntem îngrijorați de modul prin care se dorește schimbarea legilor care nu convin și a presiunilor care s-au intensificat la adresa noastră. Nu vom admite ingerințe în activitatea inspectorilor de integritate și nici vulnerabilități asupra misiunii Autorității. Toate aceste încercări cu care se acționează împotriva Autorității au scopul de a ne limita atribuțiile și competențele, și constituie o confirmare clară că munca și eforturile depuse până acum, sunt corecte și deranjează pe cei cu probleme de integritate."

Cei de la PD resping acuzațiile.

COMUNICAT AL PARTIDULUI DEMOCRAT: "Proiectul propus de PD nicidecum nu îi scapă de răspundere pe deputații care au probleme de integritate. Prevederea de reducere a termenului de la trei la doi ani se referă strict la directori de școală, primari etc, care sunt terorizați de Agenția Națională de Integritate. Stimați colegi! Citiți proiectul care prevede că pentru procurori, judecători, deputați, miniștri, prim-miniștri, președinți să nu existe termen de prescripție."

Totodată, cei de la PD spun că astfel, ANI manipulează opinia publică. Anterior, președintele Partidul Democrat Pavel Filip declara că Autoritatea Națională de Integritate terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţă, directorii de centre medicale din satele, organizându-le controale la comandă celor incomozi.

Opinia ta contează. Comentează!