Cer crearea unui complet de judecători
Justiţie 19 mai 2023, 19:36 | 736

Ședința preliminară în dosarul ”falsificarea unui certificat medical”, în care sunt cercetați Igor Dodon și soția acestuia, s-a desfășurat astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Avocații lui Dodon consideră că dosarul este unul cu substrat politic și insistă pe crearea unui complet de judecată, care să examineze cauza penală. Sunt probe care ar demonstra vinovăția soților Dodon, a declarat Procurorul Anticorupție, Petru Iarmaliuc.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Ați văzut cum și-a motivat partea apărării această cerere, invocând că este una de rezonanță socială și precum că Igor Dodon ar fi fost președinte al Republicii Moldova. Însă fapta care a săvârșit-o nu a fost în momentul când acesta exercita atribuțiile de președinte, dar în momentul când acesta avea statut procesual de inculpat."

Acest proces de judecată este o farsă, a replicat Dodon.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Noi, cum am promis, nu ne ascundem. Ne vom prezenta și suntem ferm convinși că rezultatul acestor dezbateri în instanța de judecată va fi achitare totală și o rușine pe obrazul procuraturii și a justiției din Republica Moldova."

Examinarea cauzei poate fi efectuată doar de un complet de judecători, a mai declarat Dodon.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Este necesar să fie creat grup de procurori, nu un judecător să judece, dar un grup, un complet de judecători așa cum este și pe Energocom și pe alte dosare."

Potrivit procurorului de caz, Igor Dodon, soția acestuia și medicul de familie riscă până la trei ani de pușcărie. Sunt destule probe concludente, afirmă Petru Iarmaliuc.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Chestiunea cu privire la suficiența probelor a fost epuizată în momentul în care persoana a fost pusă sub învinuire. Igor Dodon a fost pus sub învinuire în martie și acum este inculpat, și evident că acuzarea are suficiente probe pertinente în susținerea acuzațiilor."

Procuratura Anticorupție a anunțat în martie curent că a trimis în judecată cauza penală în privința lui Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care de comun acord au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanță. Potrivit Procuraturii, în certificat au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Igor Dodon ar avea nevoie de un tratament medical în România.

Magistrații de la CSJ i-au permis lui Dodon să plece, dar procurorul a fost împotrivă, spunând că, potrivit legii, persoana care are aplicată o măsură preventiva poate să părăsească domiciliul sau țara în cazul în care sunt circumstanțe personale excepționale.

În cadrul audierilor, angajatul medical care a aplicat ștampila pe certificatul medical prezentat în instanță a declarat că nu știe nimic despre pacientul menționat și că ar fi făcut-o la rugămintea unei colege. Aceasta ar fi soția unui consilier municipal PSRM, iar în document nu era scris că fiul lui Igor Dodon trebuie să urmeze cursul de reabilitare în străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie