Ungaria, sprijin în aderarea la UE
Politic 24 mai 2023, 20:07 | 570

Ungaria îi oferă Republicii Moldova tot sprijinul posibil, ca să-i reușească intenția de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de către ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, într-o conferință de presă alături de omologul său, Nicu Popescu. Potrivit oficialului de la Budapesta, parteneriatele externe fortifică Uniunea Europeană.

PETER SZIJJARTO, ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei: "Întotdeauna încurajăm statele membre să fortificăm parteneriatele externe, să extindem UE cât mai curând posibil și să aducem cât mai strâns laolaltă Parteneriatul Estic. Acesta este motivul pentru care Ungaria acordă tot sprijinul posibil Republicii Moldova pentru a avea succes în intenția sa aderare la UE să fie reușite. O bază bună pentru acest proces este schimbul comercial de anul trecut în valoare de 200 milioane de euro."

În context, Nicu Popescu a subliniat că Ungaria a sprijinit mereu Republica Moldova în aspirațiile europene.

NICU POPESCU, ministru al afacerilor externe și integrării europene: "Acest sprijin s-a manifestat atât în plan bilateral cât și prin prisma sprijinului Ungariei în instituțiile internaționale, inclusiv în UE, NATO, dar și alte organizații. Vizita de astăzi ne-a permis să avansăm în relațiile noastre bilaterale în mai multe domenii. Am discutat aspirațiile noastre de aderare la UE, cooperarea economică, cât și dialogul politic dintre țările noastre."

Pe plan economic a fost abordată problema revenirii în Republica Moldova a operatorului aerian din Ungaria, Wizz Air.

NICU POPESCU, ministru al afacerilor externe și integrării europene: "Republica Moldova așteaptă, își dorește și va lucra cu autoritățile ungare pentru a accelera momentul în care compania Wizzair revine în Republica Moldova. Vom face tot posibilul ca această companie să revină pe piața Republicii Moldova, astfel încât, cetățenii, oamenii noștri de afaceri și partenerii străini să poată vizita Republica Moldova mult mai ușor."

Oficialul de la Budapesta a spus că pentru Ungaria este important ca Wizz Air să revină cât mai curând în Republica Moldova. Cei doi miniștrii au vorbit despre organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în agricultură, dar și despre organizarea Summitului Comunității Politice Europene.

Opinia ta contează. Comentează!