CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului
Politic 28 septembrie 2020, 20:13 | 934

Liderul Platformei DA Andrei Năstase promite că va contesta decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului. În același timp, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, spune că hotărârea CEC este una abuzivă și nu ține cont de niciun criteriu din cele prevăzute de lege. Litvinenco îl acuză pe Igor Dodon că ar fi interesat de transportarea organizată a alegătorilor din regiunea separatistă. În replică, Dodon afirmă că declarațiile privind eventuala fraudare a alegerilor prezidențiale ”sunt lipsite de sens”.

Într-o postare pe facebook, Andrei Năstase scrie că persoana desemnată de Platforma DA la CEC s-a opus ”deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană”. În context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că președintele Igor Dodon și-ar pune nădejdea în votanții din regiunea transnistreană, care ar urma să fie transportați organizat, ca și la alegerile din 2016 și 2019.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Dodon încă mai speră că ”președintele Transnistriei”, Vadim Krasnoselsky, îi va pune la dispoziție votanți pe care să-i cumpere cu 30 sau 50 de euro pentru un vot.CEC a neglijat chiar și opinia autorităților publice locale și a decis deschiderea secțiilor de votare contrar deciziilor acestora. De exemplu - satul Răscăieți din raionul Ștefan Vodă. Aici consiliul local a votat aproape unanim că nu permite deschiderea secției de votare. Cu toate acestea, CEC a decis să deschidă secția."

Sursa: Facebook

Un caz similar s-a produs în satul Gura Bâcului, afirmă deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Consiliul local din satul Gura Bâcului, în care Platforma DA este reprezentantă cu 4 consilieri, cu majoritatea voturilor a respins propunerea CEC privind deschidere a 2 secții de votare pentru alegătorii din Transnistria. Consiliul a menționat că nu va aloca spațiu pentru deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul satului și nu va desemna candidații pentru birourile electorale în cadrul acestor secții."

sursa: Facebook

Igor Dodon spune că declarațiile reprezentanților opoziției privind pregătirea fraudării alegerilor nu au nicio logică.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Aceste declarații sunt lipsite de sens. Noi înțelegem că probabil cineva se obișnuiește cu gândul că va pierde aceste alegeri și încearcă deja la această etapă să declare despre fraudare."

Iar șefa serviciului de presă al CEC, Rodica Sârbu, spune că acuzațiile opoziției sunt declarații politice.

RODICA SÂRBU, șefa serviciului de presă al CEC: "Comisia nu comentează asemenea declarații politice pentru că avem misiunea conform Codului Electoral să asigurăm condiții pentru ca alegătorii din stânga Nistrului să-și poată exercita dreptul la vot, pentru că și aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova."

Rodica Sârbu mai spune că părțile interesate pot contesta deciziile CEC-ului în instanța de judecată.

Opinia ta contează. Comentează!