Image-Description
Maia Sandu: Frica lui Igor Dodon de un procuror independent și de un concurent la prezidențiale sunt cauzele moțiunii de cenzură
Politic 12 noiembrie 2019, 08:46 | 3464

Președintele Igor Dodon se teme de un procuror general independent și, din această cuză, își dorește demiterea Guvernului, afirmă premierul Maia Sandu, care mai spune că șeful statului are frica unui contracandidat puternic la următoarele alegeri prezidențiale.

Acestea sunt cauzele moțiunii de cenzură depusă de socialiști în Parlament, mai ales în contextul în care Guvernul a început să livreze rezultate bune, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la la postul public de televiziune Moldova 1.

„Cred că această reacție și dorință de a da jos acest Guvern vine din două motive: frica de un procuror independent și frica de alegeri prezidențiale și, eventual, de un contracandidat puternic. În momentul în care acest Guvern începe să producă rezultate (...) și eu cred că Igor Dodon este speriat de faptul că aceste rezultate vor deveni tot mai multe, vor fi resimțite de tot mai mulți cetățeni și a hotărât, din tot acest egoism al lui, să dea jos Guvernul, să pună în pericol multe proiecte și multe lucruri bune care s-ar putea întâmpla pentru cetățeni în următoarele luni, doar ca să se protejeze pe sine de procuror și, eventual, de contracandidați la prezidențiale”, spune Maia Sandu.

Premierul a explicat că, după înaintarea listei scurte de candidați pentru funcția de procuror de către prim-ministru, ar urma alte două etape: selectarea de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a unuia dintre candidați și înaintarea lui președintelui Dodon, iar apoi numirea acestuia în funcție de către șeful statului.

Maia Sandu susține că CSP poate returna lista premierului, dacă argumentează că o persoană sau alta nu merită să fie în această listă.

Referindu-se la acuzația că prin această inițiativă și-ar dori un procuror care să-i fie loial, șefa Guvernului a invocat faptul că nu a comis ilegalități care s-o motiveze să aducă la conducerea Procuraturii Generale o persoană care s-o protejeze.

„Nu știu dacă Igor Dodon poate să spună același lucru, nu știu dacă poate să afirme cu seninătate și cu certitudine că nu are de ce să-i fie frică de un procuror general. Și eu cred că aici este problema cea mare”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii după ce ministra Justiției a anunțat anularea rezultatelor concursului de preselecție pentru funcția de procuror general. Motivul invocat a fost vicierea rezultatelor prin aprecierea disproporționată acordată candidaților de unul dintre membrii comisiei de preselecție, care ar fi fost promovat de socialiști. Drept urmare depus vineri moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care urmează să vie examinată în ședința de astăzi, 12 noiembrie, a Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!