Zeci de mii de georgieni au ieşit pe străzile capitalei Tbilisi, cerând noi alegeri
Externe 9 noiembrie 2020, 17:29 | 859

Zeci de mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Tbilisi, cerând noi alegeri. Opoziția acuză autorităţile că au falsificat precedentul scrutin, care s-a încheiat cu victoria la limită a partidului de guvernământ, relatează AFP. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă împotriva protestatarilor, după ce au încercat să blocheze clădirea comisiei electorale, cerând demisia preşedintei instituţiei. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine.

Mulţimea a transformat bulevardul Rustaveli, principala arteră a capitalei, într-o mare de drapele naţionale. Majoritatea purta măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul ”Visul Georgian” al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48 la sută din voturi, cu 2 la sută mai multe decât partidele de opoziţie, care conveniseră ca în caz de victorie să formeze un guvern de coaliţie. Opoziţia, grupată în jurul Mişcării Naţionale Unite a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a refuzat să îşi preia locurile în parlament, afirmând că procesul electoral a fost afectat de fraude.

Duminică, unul dintre liderii Mişcării Naţionale Unite, Salome Samadaşvili, a declarat pentru AFP că se cere înlocuirea administraţiei electorale complet discreditate şi organizarea de noi alegeri. Ea afirmă că ”Visul Georgian” nu a primit niciun mandat democratic pentru a rămâne la putere. Alianța partidelor de opoziție, conduse de Mișcarea lui Mihail Saakașvili nu se recunoaște înfrântă, susținând că are mai multe voturi și astfel, dreptul de forma guvernul.

Alegerile de șa sfârșitul lunii octombrie au fost primul test al noilor amendamente la legea electorală. Sistemul rămâne unul mixt, dar ponderea listelor a crescut: acum, 120 de deputați (față de 77) vor fi aleși pe liste și numai 30 în circumscripții individuale, pentru parlamentul cu 150 de locuri. Dat fiind regulile electorale complexe din Georgia, rezultatele definitive ar putea fi cunoscute abia la sfârşitul lui noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!