Rușii atacă infrastructura energetică
Externe 22 mai 2024, 19:37 | 244

Un atac nocturn al rușilor asupra instalaţiilor energetice din regiunea Sumî a Ucrainei a întrerupt curentul pentru peste 500 mii de consumatori, a anunţat miercuri ministerul Energiei de la Kiev. Alte cinci regiuni din sudul şi estul ţării au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar forțele aeriene au anunţat că au doborât toate cele 24 de drone Shaded lansate de Rusia.

Potrivit autorităților de la Kiev, sursa de alimentare a fost restabilită pentru majoritatea consumatorilor, începând de miercuri dimineață. Atacul a afectat, de asemenea, sursele de energie pentru consumatorii din regiunile Cernigov și Harkov, care de atunci a fost restaurată.

Atacul nocturn al rușilor au vizat și alte cinci regiuni din sudul şi estul ţării - Nikolaev, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Doneţk şi Odesa.

În discursul său de marți seara, președintele Volodimir Zelenski a repetat că Ucraina are nevoie, în primul rând, de sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și obuze. „Toți partenerii sunt pe deplin informați despre nevoile noastre și despre situația reală. Mijloacele de distrugere sunt necesare chiar acum, nu în vară”, a subliniat Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Situația în direcția Pokrovsk și în alte direcții Donețk – Kramatorsk și Kurakhove – rămâne extrem de dificilă acum. Acolo se desfășoară cea mai mare parte a luptelor. În regiunea Harkov, forțele noastre îi distrug pe invadatori, iar rezultatele sunt tangibile."

La sfârșitul săptămânii trecute, Zelenski a declarat într-un interviu exclusiv pentru AFP că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice ofensiva în nord-est și a avertizat că Ucraina are doar un sfert din apărarea antiaeriană de care are nevoie pentru a menține prima linie. „Ucraina are nevoie de avioane de luptă F-16 sau alte avioane avansate pentru a atinge paritatea aeriană cu Rusia”, a precizat Volodimir Zelenski.

Opinia ta contează. Comentează!