Rusia expulzează un diplomat din Moldova
Politic 25 aprilie 2023, 19:56 | 598

Rusia expulzează un diplomat al Republicii Moldova drept răspuns la decizia de săptămâna trecută a Chișinăului de a expulza un diplomat rus. Decizia i-a fost transmisă astăzi ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat la ministerul rus de externe.

Ambasadorului Lilian Darii i-a fost transmisă o notă de protest în legătură cu ”demersurile neprietenoase ale Republicii Moldova față de Rusia”. Se întâmplă după ce săptămâna trecută, autoritățile au refuzat unui politician regional rus intrarea în Republica Moldova a președintelui din Tatarstan, Rustam Minnihanov. Tot astăzi, Rusia a desis să impună restricții pentru un ministru și trei deputați ai puterii de la Chișinău. Este vorba de ministrul de Interne, Ana Revenco, deputații PAS, Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a afirmat că acțiunile Moscovei sunt de multă vreme ”ostile” și că nu este pentru prima dată când Federația Rusă recurge la astfel de practici.

Într-un comunicat emis marți de Ministerul rus de Externe se arată că ambasadorul Lilian Darii a primit o notă de protest în legătură cu ”demersurile neprietenoase față de Rusia”.

COMUNICATUL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: "Șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova, Lilian Darii, a fost informat cu privire la interdicția de a intra în Federația Rusă pentru câțiva oficiali din Republica Moldova ca răspuns la acțiunile anti-ruse."

Potrivit publicației Kommersant, Moscova impune sancțiuni în privința ministrului de Interne, Ana Revenco, a deputaților PAS, Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp. Acesta din urmă zice că nici nu se grăbește acum în Rusia.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Eu nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât în Federația Rusă este regimul criminal al lui Putin. Acest regim criminal care a atacat Ucraina. Am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism pe care le face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei."

La decizia de marți a Moscovei a reacționat și deputatul Oazu Nantoi.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "În opinia mea, este o dovadă a slăbiciunii poziției Federației Ruse în raport cu Republica Moldova, cărora nu le-a rămas nimic decât să recurgă la asemenea gesturi."

A reacționat și ministrul de Interne, Ana Revenco. Aceasta afirmă că nu intenționa să meargă în Federația Rusă.

COMENTARIUL ANEI REVENCO: "De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova. Ne distruge economia și ne sărăcește. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid, pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre. Ca să dea greutate deciziilor, declară persona non-grata oficiali ai statelor, care se opun presiunilor și șantajului."

Deputatul Olesea Stamate nu ne-a răspuns la telefon.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat marți că nu este pentru prima dată când Federația Rusă întreprinde astfel de acțiuni, încercând de multe ori să se implice în chestiunile interne ale Republicii Moldova.

NICU POPESCU, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Timp de mai mulți ani, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii noștri, independența noastră. Prin sprijinul separatismului, prin introducerea embargoului Iată ca in acest context Federația Rusă continua aceste masuri ostile."

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a declarat persona non-grata un angajat al Ambasadei ruse la Chişinău. Expulzarea s-a făcut în legătură cu acţiuni ale angajaţilor ambasadei faţă de agenţii de frontieră moldoveni, care au refuzat intrarea unui politician regional rus pe Aeroportul din Chişinău. Este vorba de președintele din Tatarstan, Rustam Minnihanov, care intenționa să ajungă în Republica Moldova pentru a sprijini un candidat pro-rus în scrutinul din autonomia găgăuză.

Opinia ta contează. Comentează!