Maia Sandu, alături de liderii de la Kiev și Tbilisi, a participat la Conferința Internațională de la Batumi
Politic 20 iulie 2021, 17:31 | 1340

Moldova, Georgia și Ucraina sunt țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină, într-o bună zi, parte a familiei europene. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu alături de liderii de la Tbilisi și Kiev, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Conferinței Internaționale de la Batumi, la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Perspectivele Parteneriatului Estic și modul în care Republica Moldova, Georgia și Ucraina, ca state asociate, își pot consolida relația cu Uniunea Europeană – sunt doar câteva dintre subiectele discutate la cea de-a 17-a ediție a Conferinței Internaționale de la Batumi, Georgia. În discursul său, Maia Sandu a menționat că mizează pe sprijinul partenerilor europeni în realizarea ambițioasei agende de curățare a țării și și-a exprimat recunoștința pentru suportul de care Republica Moldova a beneficiat până acum.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină, într-o bună zi, parte a familiei europene."

La Batumi, Maia Sandu a avut o discuție bilaterală cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șefa statului a spus că a abordat mai multe subiecte de pe agenda celor două state și a convenit cu Zelenski ca, odată cu învestirea noului guvern de la Chișinău, executivele Ucrainei și Moldovei să se convoce pentru a lucra punctual pe subiectele euro-integraționiste. În cadrul vizitei la Batumi, președintele moldovean a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova, despre pașii ce urmează după formarea guvernului și despre primele acțiuni ale noii majorități parlamentare. Maia Sandu a declarat că propunerea Comisiei Europene privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru țările din Parteneriatul Estic, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!