La o brutărie din satul Colibași, raionul Cahul se coace pâine de casă, ca pe timpuri și se vinde doar în localitate
Social 15 aprilie 2021, 17:52 | 8612

Accesul facil la magazine face ca gustul pâinii coapte în condiții de casă să rămână, pentru mulți, doar o amintire. Nu și în satul Colibași, raionul Cahul - acolo unde sătenii adulmecă acel gust în fiecare zi. Brutăria coace pâine ca pe vremea bunicilor, din aceleași ingrediente și după aceeași tehnologie. Produsele coapte aici se bucură de mare popularitate, dar exclusiv în rândul sătenilor, pentru că tot ce se produce, este destinat exclusiv localnicilor.

Până a fi împletiți colacii și dați la cuptor, este pregătit aluatul. Și nu oricum, dar după o rețetă veche, pe care o găsești doar la Colibași.

SVETLANA JANTÂC, angajată la brutăria din satul Colibași, raionul Cahul: "Ca aluatul să fie bun și afânat bine, este nevoie ca să fie prelucrat 10 minute. Pornim aparatul, îl amestec bine și vedem când este gata. Când este gata, el are o formă frumoasă."

Pâinea se face din altfel de aluat, dar, la fel, pregătit după o rețetă ca la bunica.

TATIANA FLOREA, angajată la brutăria din satul Colibași, raionul Cahul: "Noi aici facem pâine de casă. În malaxorul acesta punem 45 de kilograme de făină. Punem 10 plămădeți făcuți de noi, de casă. Rețeta este tradițională, luată din bătrâni, cum se făcea odată acasă, fără drojdii, fără nimic, numai cu plămădeți de casă. Noi depunem toată dragostea și efortul ca pâinea să iasă gustoasă, frumoasă și să avem cât mai mulți cumpărători."

La brutăria din Colibași se coc nu doar colaci și pâine.

EUFROSINIA FABIAN, proprietara brutăriei din satul Colibași, raionul Cahul: "Noi producem cinci feluri de pâine. Pâine de casă, colaci cu in, pâine integrală, baghete, pâine clasică. Producem chifle, plăcinte în aluat, cârnaț în aluat, biscuiți, biscuiți de casă. Totul natural facem."

Tot ce se coace aici - aici rămâne. Toate produsele sunt comercializate doar în Colibași.

EUFROSINIA FABIAN, proprietara brutăriei din satul Colibași, raionul Cahul: "Noi nu realizăm, facem doar pentru sat, pentru Colibași. Vrem ca mereu oamenii să aibă pâine caldă pe masă, toate celea să fie proaspete, de la pâine, până la chifle. Noi facem cât e necesar."

Produsele se bucură de mare popularitate în rândul sătenilor, pentru că sunt făcute fără adausuri și sunt mereu proaspete.

Oficial, satul Colibași are peste șase mii de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie