Un scurtmetraj produs la Chișinău a obținut Mențiunea Specială a Juriului, în cadrul Festivalului anual de film din Erevan
Cultură 15 septembrie 2021, 15:31 | 1193

Un scurtmetraj produs la Chișinău a obținut Mențiunea Specială a Juriului, în cadrul Festivalului anual de film din Erevan. Pelicula turnată de Dumitru Grosei se numește „Dante cafe” și are un cronometraj de trei minute. Regizorul spune că ideea filmului ia venit în timp ce se plimba pe o stradă pustie din București.

DUMITRU GROSEI, regizor: "Filmul are așa un fel de link-uri spre infernul lui Dante și așa mai departe. Cumva eu am capacitatea asta de sinteză și am reușit să sintetizez așa momentul ăsta al omului, când el poate în orice moment să dispară, adică moartea. De fapt, ideea ar fi că nu e în puterea omului să oprească acest proces de moarte sau de autoanaliză de răspundere pentru tot ceea ce a făcut el în viață."

Organizatorii Festivalului din Erevan au primit peste 4000 de lucrări din 120 țări, dar au selectat un program competițional din 83 de filme, din 41 de țări. Criteriul de selectare a fost ghidat de valorile spirituale constante - iubire, pace, credință și speranță. La festival a fost proiectate filme de diferite formate, în care sunt denunțate războaiele, violența sau dezastrele ecologice. Festivalul de la Erevan reunește cineaști consacrați din întreaga lume, muzicieni, psihologi și studenți de la arte. Concurența e mare, mărturisește regizorul din Chișinău, care a obținut un premiu pentru pelicula sa, „Dante cafe”.

DUMITRU GROSEI, regizor: "Un festival mare, ei avut peste 4.000 de aplicări la festivalul acesta, dintre care au selectat 83 de filme. Vă dați seama concurența a fost foarte acerbă, să zic așa. Am luat și eu o mențiune specială a juriului cu un filmuleț de trei minute. Un filmuleț experimental, nu m-am așteptat că va avea un așa impact la festivalurile internaționale. Ieri am primit un mesaj de la un Festival din New York unde am trei filme, inclusiv ăsta. Alte trei filme sunt în India și mai înainte, la Sibiu și tot așa."

În acest an, Dumitru Grosei mai are 45 de selecții oficiale, cu alte 6 filme, la diferite festivaluri internaționale din mai multe țări, printre care Statele Unite, Italia, Franța, Spania și Japonia.

Regizorul Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Dumitru Grosei locuiește în Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!