Întrebarea pentru Referendum
Politic 9 aprilie 2024, 19:58 | 638

„Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Aceasta va fi întrebarea adresată la referendumul constituțional care va fi organizat în toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Anunțul a fost făcut de președintele Comisei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. Potrivit ei, propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției a fost transmisă astăzi Curții Constituționale.

Veronica Roșca a declarat că prin proiectul de modificare a Constituției se dorește reconfirmarea identității europene a cetățenilor Republicii Moldova și declararea aderării la blocul comunitar drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

VERONICA ROȘCA, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități: "Astfel se propune completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu – Titlul V prim „Integrarea în Uniunea Europeană. Se propune aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene."

Deputatul a mai spus că autorii proiectului de modificare a Constituției își propun ca prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale blocului comunitar să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne ale Republicii Moldova, cu respectarea prevederilor actului de aderare. Veronica Roșca a precizat că propunerea de inițiere a referendumului constituțional a fost transmisă astăzi Înaltei Curți.

VERONICA ROȘCA, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități: "Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională, apoi noi suntem responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional cât și propriu-zis întrebarea care va fi pusă în adresa cetățenilor Republicii Moldova - „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”."

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președintele, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale.

Opinia ta contează. Comentează!