Ministrul Agriculturii solicită Guvernului alocarea din fondul de rezervă a 246 de milioane de lei
Economic 1 iulie 2021, 15:26 | 1003

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, solicită scoaterea din Fondul de rezervă al Guvernului 246 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de condițiile meteo nefavorabile. Potrivit ministrului, în perioada următoare sunt posibile intemperii accentuate și pentru a evita pagube este nevoie de completarea sistemului antigrindină. Executivul nu a răspuns, deocamdată.

Ministrul agriculturii afirmă că în lunile mai și iunie, ploile puternice au afectat multe localități din raioanele Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia și Cahul.

ION PERJU, ministrul agriculturii: "Au fost afectate peste 1.640 hectare de porumb, peste 1850 hectare de floarea soarelui și peste 1.100 hectare de grâu, peste 1.100 hectare de orz, 1.467 hectare de sfeclă de zahăr și peste 2.200 de hectare de livadă."

Potrivit lui Ion Perju, pagubele sunt mai mari de 227 de milioane de lei, iar evaluările continuă. Ministrul atrage atenția asupra funcționalității și punerii în aplicare a 18 puncte de rachete antigrindină noi – adiționale celor 132 existente. Pentru acestea sunt necesare surse financiare suplimentare, de peste șapte milioane de lei.

ION PERJU, ministrul agriculturii: "Eu vin iarăși cu solicitarea ca să fie alocate încă 12 milioane de lei pentru a procura cel puțin încă un lot de 2.000 de rachete pentru a nu ajunge la sfârșitul lunii august-septembrie când încă sunt pericole mari de grindină și a rămâne fără un sistem antigrindină activ."

Marina Nani, șef-adjunct al Direcției comunicare și protocol din cadrul Guvernului, ne-a comunicat că nu există, deocamdată, o reacție la solicitarea ministrului agriculturii.

Opinia ta contează. Comentează!