Abateri în perioada preelectorală
Politic 20 decembrie 2018, 20:30 | 1653

Perioada preelectorală din Republica Moldova este marcată de utilizarea resurselor administrative, coruperea alegătorilor, intimidarea concurenţilor politici și de activități care ar trebui să aibă loc doar în timpul campaniei electorale. Constatările se regăsesc în primul raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, prezentat astăzi de Asociația Promo-LEX.

Într-o conferință de presă, directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postica, a declarat că partidul aflat la guvernare, dar şi PSRM, au făcut uz de resurse administrative.

În cazul PD, Promo-LEX a identificat pentru perioada preelectorală cel puțin șapte cazuri când activitățile potențialului concurent electoral la nivel național ar conține elemente ale unor abateri, precum: contopirea partidului cu statul, utilizare abuzivă a resurselor administrative și coruperea cetățenilor. Misiunea de Observare a mai constatat că majorarea continuă a numărului de persoane cu drept de vot în Registrul de Stat al Alegătorilor, în condițiile depopulării prin emigrare a țării, alimentează starea de neîncredere a societății față de calitatea listelor electorale.

Totodată, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în perioada preelectorală, pentru examinarea activității partidelor de opoziție, în lipsa unor probe concludente, determină suspiciuni rezonabile privind posibila intimidare a acestora în context electoral, au mai spus reprezentanțiii Asociației Promo-LEX. Nici purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, nici cel al PSRM nu au fost de găsit la telefon pentru a comenta concluziile Misiunii de Observare.

Opinia ta contează. Comentează!