NATO: Hotărârea țărilor NATO de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier atât timp cât este nevoie
Externe 30 noiembrie 2022, 20:48 | 506

Secretarul general al NATO a susținut o conferință de totalizare în care a declarat, printre altele, că Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar că Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, nu trebuie subestimată.

JENS STOLTENBERG secretarul general al NATO: "Miniștrii de Externe ai NATO au accentuat în mod clar că sprijinul nostru militar continuu pentru Ucraina este esențial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană suplimentară. Trebuie să fim uniți pentru că este în interesul nostru de securitate să ne asigurăm că Putin nu câștigă, întrucât asta ar transmite mesajul că liderii autoritari pot scăpa prin folosirea forței militare brutale."

NATO urmează să livreze Ucrainei și ajutor non-letal, inclusiv combustibil și generatoare. Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Jens Stoltenberg a menționat că înainte de o astfel de decizie trebuie de asigurat că Ucraina triumfă ca naţiune independentă şi democratică în Europa.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina triumfă ca naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar, umanitar. Și asta este exact ceea ce facem. Dacă Ucraina nu triumfă ca un stat independent şi suveran, atunci, sigur, calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Prin urmare, atunci când vă gândiţi: când Ucraina poate deveni membru, o precondiție ca acest subiect să fie în general pe masă este ca Ucraina să reușească şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru."

O conferință de totalizare a susținut și șeful diplomației americane, Antony Blinken.

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "În timp ce Ucraina continuă să își îmbunătățească avântul pe câmpul de bătălie, Putin și-a îndreptat rachetele în direcția populației civile a Ucrainei, cufundând milioane de oameni în frig, în întuneric, pe măsură ce se instalează frigul. Încălzire, apă, electricitate pentru copii, pentru cei bătrâni, pentru cei bolnavi - acestea sunt noile ținte ale lui Putin și le lovește puternic. Această brutalizare a oamenilor ucraineni este barbară."

Anthony Blinken a mai declarat că toată lumea este conștientă de greutatea iernii ce vine și că hotărârea colectivă a țărilor NATO de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier acum, în timpul iernii și atât timp cât este nevoie ca Ucraina să câștige.

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Știm cartea de joc a lui Putin - să îi înghețe și să îi înfometeze pe ucraineni, să îi forțeze să plece de acasă, să crească prețurile pentru energie, mâncare nu doar în Europa, ci în întreaga lume și să dezbine coaliția noastră. Putin crede că dacă ridică costurile destul de mult, lumea va abandona Ucraina, că îi vom lăsa singuri. Strategia lui nu a funcționat și nu va funcționa. Îi vom arăta în continuare că greșește. Asta am auzit tare și răspicat spunându-se aici, la București, din partea fiecărei țări."

Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a declarat astăzi că în opinia Moscovei, miniștrii de externe ai NATO ar fi confirmat o lipsă de interes pentru soluționarea războiului în Ucraina, negând că ar comite acte criminale.

Acum o săptămână, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, lăsând oamenii fără electricitate. A avut de suferit și Republica Moldova, rămânând câteva ore fără lumină. Au trecut deja nouă luni de când Moscova a declanșat un război neprovocat în Ucraina, cauzând moarte și distrugând infrastructura țării. Cheltuielile militare ale Rusiei până în prezent constituie în jur de 82 miliarde de dolari, scrie Forbes Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!