Haine pentru copii prematuri, o raritate
Social 7 decembrie 2021, 20:21 | 10419

Face haine pentru copiii născuți înainte de termen, iar creațiile ei au fost apreciate la nivel internațional. Victoria Dănila îmbracă sute de bebeluși, care au nevoie de alte haine, mult mai mici. Problema găsirii unei mărimi pe potrivă rămâne încă actuală. Practic toate mamele cu care am discutat în secția de prematuri spun că adaptează hăinuțele cum știu ele mai bine.

ECATERINA, mamă: "Un boț de aur, de necrezut. Sperăm cât mai curând acasă să mergem. Măricei și sănătoși."

Ecaterina nu se aștepta că va naște înainte de termen un copil de puțin peste un kilogram. Nu era pregătită. Toate hainele procurate erau mari, așa că împreună cu rudele a căutat prin tot orașul ceva potrivit, dar fără succes.

ECATERINA, mamă: "M-au ajutat și prietenii și nașa. -Le-ați căutat peste tot? -Da, cine și cu ce a putut m-a ajutat."

Cele mai mici haine, pe care le-a găsit, sunt oricum mari pentru copil.

În salonul de alături, aceeași problemă. Mamele se plâng că nu găsesc nicăieri îmbrăcăminte pentru copiii lor.

IRINA, mamă: "Am pregătit hăinuțe, dar oricum după mărime nu s-au potrivit. Am încercat să căutăm dar oricum nu ne încadrăm în mărimile care sunt pe piață. E foarte greu să găsim hăinuțe mici pentru dânșii."

Acum opt ani, a născut prematur și Victoria Dănilă. Fetița ei avea mai puțin de două kilograme și nu găsea nimic ce i s-ar potrivi. A decis să rezolve problema cu forțele proprii și a creat prima întreprindere din Republica Moldova, care face haine pentru copii născuți înainte de termen.

VICTORIA DĂNILA, antreprenor: "Când veneau medicii pentru diferite investigații, trebuia dezbrăcată, dar e știut faptul că copiii pierd repede căldura pentru că sunt foarte mici, și atunci m-am gândit că e nevoie de un produs care să fie adaptat pe anumite porțiuni."

De atunci, sute de copii au beneficiat de haine potrivite și comode. Hainele sunt funcționale, iar regula de aur în îngrijirea copiilor prematuri este ca aceștia să fie cât mai puțin deranjați.

VICTORIA DĂNILA, antreprenor: "Oferă comoditate pentru o dezbrăcare ușoară. Ușor se poate descheia și aici pot fi conectate diferite aparate medicale. Sunt modele cu drept de autor îmi aparține atât modelul cât și conceptul."

Îmbrăcămintea a fost apreciată la nivel internațional și de-a lungul anilor a strâns peste 20 de medalii. Cea din urmă, de aur, a primit-o anul trecut la o expoziție din Istanbul. Pentru a spori capacitatea de producție, Victoria Dănilă a deschis și un atelier la Soroca, creând și locuri de muncă pentru localnici. Cele mai mici haine sunt pentru copiii care cântăresc 500 de grame. Sunt făcute din materiale naturale și non-alergice, dar și prelucrate apoi termic și împachetate steril.

VICTORIA DĂNILA, antreprenor: "Să nu necesite spălare prealabilă, dar să poată fi îmbrăcat în același moment, când este despachetat."

În 2020, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău s-au născut prematur 336 de copii, dintre care 23 aveau mai puțin de un kilogram. Cel mai mic copil avea doar 530 de grame la naștere.

Opinia ta contează. Comentează!