Rușii au bombardat regiunea Odesa
Externe 1 iulie 2022, 19:28 | 1010

Invadatorii ruși au bombardat astăzi dimineață regiunea Odesa. O rachetă a lovit un bloc din orașul-port, iar un alt obuz - o bază de odihnă din Sergheevca, la aproximativ 60 de kilometri de Republica Moldova.

Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a transmis că o rachetă a lovit un bloc cu nouă etaje. Au murit 20 de oameni, inclusiv copii. 38 de persoane au fost rănite. Loviturile cu rachete asupra țintelor civile de către ruși este perceput, în Ucraina, drept atac terorist. Mâine, 2 iulie, este declarată zi de doliu în regiunea Odesa. Până acum au reușit să fie salvate opt persoane, între care trei copii. Operațiunile sunt în derulare, fiind implicate zeci de salvatori. Kremlinul a venit cu o reacție halucinantă la acest atac, încercând să nege că rușii au lovit ținte civile. Atacurile rusești vin în contextul în care NATO a promis joi sprijin masiv pentru Ucraina, la încheierea summitului de la Madrid. Atenție, urmează imagini cu impact puternic emoțional.

SERGHEI BRATCIUK, purtătorul de cuvânt al șefului dministrației Regionale de Stat Odesa: "Este încă o crimă de război din partea țării-agresor, din partea țării-terorist, din partea organizației criminale a cărei nume este Rusia. Federația Rusă a comis încă un act de genocid asupra poporului ucrainean, act de terorism."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ucrainenii sunt nevoiți să-și apere cu arma în mână independența, siguranța fiecărei persoane astfel încât diminețile în Ucraina să nu mai înceapă atât de tragic, precum a început astăzi în Odesa, cu lovituri de rachete în regiune și cu numeroase victime. Diminețile Ucrainei trebuie să fie liniștite, ca diminețile europene în secolul XXI."

Presa locală scrie că rușii au lovit Odesa din direcția Mării Negre cu bombardiere strategice Tu-22, care au lansat rachete AS-4 Kitchen, similare celei folosite la distrugerea centrului comercial din Kremenciuk. Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a anunțat că au fost salvate opt persoane, între care trei copii. Operațiunile sunt în derulare, fiind implicate zeci de persoane.

Și asupra regiunii Nikolaev rușii au lansat 12 rachete în această dimineață. Potrivit șefului regiunii, Vitali Kim, victime nu sunt înregistrate.

În legătură cu atacul asupra regiunii Odesa, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că, cităm: "Vreau să vă reamintesc cuvintele președintelui Vladimir Putin că forțele armate ale Federației Ruse, în timpul unei operațiuni militare speciale, nu lovesc ținte și infrastructura civilă”.

Lupte grele au loc și în Lisiceansk. Potrivit guvernatorului militar al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, rușii încearcă să instituie un controlul deplin asupra regiunii, luând cu asalt mai multe obiecte în Lisiceansk. Militarii ucraineni rezistă. Evacuarea din Lisiceansk este imposibilă. Serghei Gaidai le cere oamenilor să rămână în adăposturi, deoarece bombardamentele nu mai contenesc. Oficialul ucrainean mai notează că în teritoriile ocupate, rușii au început să fure tot ce le cade sub mână.

Tot astăzi, Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că de la începutul invaziei ruse, 343 de copii au fost uciși în Ucraina.

De notat că războiul a scufundat țara, treptat, în întuneric. Imaginile din satelit arată cum invazia rusă a afectat Ucraina. Din orașele altădată pline de viață, spectaculos luminate în timpul nopții, a rămas o mare de întuneric.

Opinia ta contează. Comentează!