Banca Națională a Moldovei prognozează, până la finele acestui an, o inflație medie de 27,3%
Economic 13 mai 2022, 19:30 | 832

Conjunctura, tarifele neajustate la timp și războiul din Ucraina generează inflație, iar asta înseamnă prețuri și tarife mari. Banca Națională a Moldovei prognozează, până la finele acestui an, o inflație medie de 27,3%. Se impun măsuri de politică monetară restrictive, care vor permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru, consideră guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În primul raport al Băncii Naționale de după începutul războiului din Ucraina, care a influențat economiile din regiune, se arată că băncile centrale mai multor țări au înăsprit politicile monetare, iar BNM nu a făcut excepție. ”Războiul din Ucraina a provocat explozia prețurilor la resurse energetice, influențând în mare măsură procesele inflaționiste”, a subliniat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Un impact asupra prețurilor a avut valul de scumpiri internaționale la resurse energetice și la produse alimentare. OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Inflația la finele lunii aprilie a atins nivelul de 27,1 %. Cea mai mare creștere o are prețul la combustibil, după care vin prețurile reglementate, prețurile la produsele alimentare au o creștere și mai mare și inflația de bază."

Potrivit guvernatorului BNM, în trimestrul al II-lea din anul curent, rata inflației va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului de variație și va reveni în interval abia în ultimul trimestru de prognoză. Ritmul anual al inflației de bază va avea o tendință ascendentă până în trimestrul întâi al anului 2023, ulterior diminuându-se spre sfârșitul perioadei de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate va crește în primele două trimestre de prognoză și începând cu trimestrul al IV-lea se va diminua semnificativ spre sfârșitul perioadei de prognoză.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Noi estimăm că inflația va avea picul în trimestrul trei descendentă. Vreau să menționez că este destul de largă."

Potrivit lui Octavian Armașu, creșterea inflației și scumpirile vor afecta categoriile nevoiașe ale populației și actuala putere de la Chișinău ar trebui să fortifice politicile sale sociale. Pentru anul viitor, Banca Națională prognozează o medie anulă a inflației de 16,5%.

Opinia ta contează. Comentează!