Dorin Damir deține un apartament de 65 de metri pătrați într-un cartier de lux din orașul Antibes
Justiţie 3 august 2022, 19:28 | 45464

Finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, deține un apartament pe Coasta de Azur în valoare de jumătate de milion de euro și încă aproape 500 de mii de euro pe un cont bancar din Franța. Jurnal TV a obținut aceste date din dosarul „Pro Imobil”, în care Damir este învinuit de șantaj. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a cerut autorităților franceze sechestrarea acestor bunuri. Măsura nu a fost însă aplicată deocamdată.

Dorin Damir deține un apartament de 65 de metri pătrați într-un cartier de lux al orașului Antibes, o destinație de pe malul Mediteranei preferată de miliardarii ruși. Jurnal TV a obținut imagini cu renumitul complex locativ în care se află apartamentul. Imobilul este amplasat chiar în prima linie a Coastei de Azur și, conform siteurilor de specialitate, valorează cel puțin jumătate de milion de euro. Acum trei ani, fiicele lui Damir au postat pe Instagram mai multe fotografii de pe riviera franceză, iar în unele din ele se vede orașul cu pricina. În alte imagini, apar plajele somptuoase din Cannes și Nisa, la care se poate ajunge, cu mașina, în 20 de minute. În 2017, fiica mai mare a lui Damir afișa o fotografie în care apărea în ipostaze similare alături de fiul lui Plahotniuc, Timofei, într-un hotel de cinci stele tot în Cannes. Potrivit documentelor care au ajuns în posesia Jurnal TV, soția finului lui Plahotniuc, Larisa Busuioc deține, în Republica Franceză, un cont bancar cu aproape jumătate de milion de euro. Deși este considerat om de afaceri, proveniența veniturilor exorbitante ale familiei Damir este plină de mister. Moldstreet scria în 2021 că cele două companii ce-i aparțin, „FEA Production SRL” și „Super-Sistem SRL” nu au prezentat rapoarte la Biroul Național de Statistică în ultimii cinci ani, respectiv, ele ar fi avut zero venituri și profit și niciun angajat. Contactat telefonic pentru o reacție, Dorin Damir a refuzat să ne răspundă. În februarie curent, Judecătoria Chișinău a dispus sechestrarea activelor franceze ale familiei Damir în dosarul „Pro Imobil”, unde finul lui Plahotniuc este învinuit de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției. Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu a putut să ne spună dacă sechestrul a fost deja aplicat.

MARIANA CHERPEC, purtărotul de cuvânt al Procuraturii Generale: "Procurorii au transmis o comisie rogatorie internațională autorităților franceze prin care au solicitat punerea sub sechestru a bunurilor. Până la acest moment, nu avem încă un răspuns oficial parvenit de la autoritățile franceze privind punerea în executare a mandatului judecătoresc."

Directorul „Pro Imobil” Vladislav Musteață, care invocă un prejudiciu de peste 500 de mii de euro, susține că nu a știut despre bunurile lui Damir de pe Coasta de Azur.

VLADISLAV MUSTEAȚĂ, directorul „Pro Imobil Grup”: "Nu am știut, dar mă rog, se vede că domnul Damir nu este un om sărac, se putea de presupus. M-am adresat Procuraturii ca să-mi fie reparat prejudiciul pe care l-am suportat."

Anterior Vladislav Musteață l-a acuzat pe Damir că, în 2017, ar fi încercat să-l lase fără afacerea imobiliară. Cazul se află încă în prima instanță. Între timp, lui Damir i-au fost aduse acuzații similare din partea politicienilor, polițiștilor și foștilor demnitari de stat. Au existat și învinuiri precum că acesta ar fi controlat traficul de anabolizante și contrabanda cu țigări sub regimul Plahotniuc. Potrivit informațiilor, Damir ar fi dezvoltat aceste scheme prin intermediul luptătorilor de arte marțiale care fac parte din organizația pe care o conduce. Președintele asociației FEA este cercetat și în dosarul angajărilor fictive de la Inspectoratul General al Poliției. În ianauarie curent Dorin Damir a fost plasat în arest la domiciliu după șapte luni de detenție în Penitenciarul nr.13. În prezent, Damir se află sub control judiciar. Recent, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, șeful ASP, Mircea Eșanu, a confirmat că Dorin Damir deține dublă identitate, cel de-al doilea nume fiind Dumitru Busuioc.

Opinia ta contează. Comentează!