Image-Description
PDM curăță calea în fața unei moțiuni de cenzură a PSRM și promite că va susține demiterea Guvernului Maia Sandu
Politic 7 noiembrie 2019, 14:06 | 2578

Partidul Democrat (PDM) și-a retras moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, dar va susține „orice modalitate” de demitere a Cabinetului de Miniștri. Declarația a fost făcută de deputatul PDM Andrian Candu, în contextul anunțului făcut de președintele Igor Dodon, cu privire la o altă moțiune, pregătirtă de socialiști, în cazul în care premierul nu va renunța de bună voie la inițiativa de a modifica Legea Procuraturii prin asuparea răspunderii în fața Parlamentului.

Candu a motivat decizia PDM de a-și retrage propria moțiune de cenzură, depusă acum trei săptămâni în Parlament, afirmând că în această perioadă Guvernul nu a venit cu un raport, iar în lipsa acestuia activitatea Parlamentului este blocată.

De asemenea, el a recunoscut că moțiunea PDM nu ar fi avut susținerea necesară.

„Timp de 3 săptămâni, Guvernul nu a venit cu un raport ca răspuns la moțiunea de cenzură, așa cum prevede regulamentul. În lipsa unui raport, nu poate fi examinată moțiunea. Această lașitate duce la un blocaj în activitatea Parlamentului. Această moțiune de cenzură nu are voturile necesare și Guvernul nu poate fi demis. Iată de ce PD va examina mai complex acest lucru. Astăzi, cu fracțiunea PD, am decis să retragem moțiunea de cenzură și respectiv să deblocăm activitatea Parlamentului. Dar asta nu înseamnă că vom înceta să criticăm și să solicităm demisia Guvernului. Guvernul Maia Sandu este cel mai neeficient Guvern de la independență încoace”, a declarat Candu, într-un briefing la Parlament.

Întrebat dacă PDM ar putea vota pentru o eventuală moțiune de cenzură a socialiștilor, Andrian Candu a spus că „orice propunere în Parlament de demitere a Guvenrului Sandu va fi susținută plenar de Partidul Democrat”

Fracțiunea PDM și-a înaintat moțiunea de cenzură în octombrie, solictând retragerea votului de încredere acordat Guvernului Maia Sandu, pe motiv că actuala guvernare nu ar fi a propus nicio inițiativă legislativă nici în domeniul social, nici în cel economic, timp de 4 luni. În replică, premierul Maia Sandu a constat că moțiunea PDM a coincis cu prezentarea în Parlament a raportului Comisiei de investigație privind frauda bancară. „Bănuiesc că PD-știi s-au speriat”, a spus Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!