Zilele Filmului Românesc se desfăşoară la Chişinău între 10 şi 13 octombrie
Cultură 11 octombrie 2019, 18:11 | 2084

Cele mai recente filme de succes, produse în România, printre care „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, și „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, pot fi văzute în premieră la Chișinău, în cadrul celei de-a cincea ediții a Zilelor Filmului Românesc. Evenimentul a început aseară și se va desfășura până pe 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon” din capitală.

Publicul basarabean are o nouă posibilitate de a descoperi cele mai bune filme româneşti şi de a sta de vorbă cu invitaţii speciali - actori şi regizori. Aseară, la deschiderea evenimentului, a fost proiectat cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, „La Gomera”, care a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Internațional de Film de la Cannes şi care este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar pentru anul 2020. În rolul principal este celebrul actor Vlad Ivanov, care interpretează un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia.

Câştigător al Ursului de Aur şi al premiului pentru debut la Festivalul de la Berlin în 2018 şi nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, va putea fi văzut mâine, de la ora 22.

În programul din această seară este inclus filmul „Monştri”, debutul în regie al lui Marius Olteanu, care a avut premiera mondială în secţiunea Forum a Festivalului de la Berlin din acest an şi care a urmat apoi un parcurs festivalier de succes în întreaga lume.

În premieră în Republica Moldova va fi proiectat şi cel mai nou film al regizorului Radu Muntean, „Alice T.”, care are ca protagonistă o adolescentă cu o viaţă complicată din cauza problemelor de la şcoală şi a relaţiei cu mama adoptivă. Tânăra Andra Guţi, la primul rol în cinema, a fost aleasă anul trecut cea mai bună actriţă în competiţia prestigiosului Festival de la Locarno.

La ediția curentă a Zilelor Filmului Românesc va fi omagiat actorul basarabean Ilarion Ciobanu. [imagine pt prop asta https://alternative-cinema.com/ro/zfr-chisinau-il-omagiaza-pe-actorul-ilarion-ciobanu?fbclid=IwAR1RKS8uFREx16gZGM_jRLwC133cCGtuDiYbc7dIYlrNqNC3Rs9mrS2xULM].

Sunt programate două titluri importante din cariera sa, incluse în tradiţionala secţiune Retro, dedicată filmelor clasice ale cinematografiei române: „Răscoala” şi „Doi bărbaţi pentru o moarte”. Mai mult, la Chişinău se află Ioachim Ciobanu, fiul actorului și regizorului Ilarion Ciobanu.

Iar duminică, de la ora 11, copiii sunt invitați să privească „Amintiri din copilărie”. Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea lui Alexandru Papadopol. Totodată, în premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an şi în alte oraşe din Republica Moldova: Cahul, Călăraşi şi Nisporeni. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Opinia ta contează. Comentează!