Noua majoritatea parlamentară promite că, în cel mult o lună, va modifica Legea vizând piața produselor petroliere
Politic 28 iulie 2021, 19:45 | 1464

Piața produselor petroliere activează sub influența unui șantaj din partea importatorilor, care au stocuri de carburanți, dar refuză să vândă. Este una din concluziile expuse astăzi la consultările publice vizând amendarea Legii cu privire la piața produselor petroliere. Potrivit unor reprezentanți ai petroliștilor, situația va reveni la normal abia la mijlocul lunii august.

OLEG ALEXA, asociația patronală a operatorilor de transport auto: "Noi avem astăzi pe piață înțelegeri de cartel, noi astăzi avem pe piață șantajul din partea importatorilor care având stocuri au refuzat să vândă la pompă motorină și au refuzat să vândă angro. Noi nu demult am avut niște politicieni care acum sunt niște fugari. Ei până acum au interese în piața produselor petroliere din Republica Moldova."

VITALIE CHIRIAC, firma Lavantia: "Toată situația care s-a întâmplat acum în iulie deloc nu este o situație creată de importatorii din Moldova. Este o situație de criză regională."

DUMITRU BUDIANSCHI, deputat PAS: "Aveți careva pronosticuri când o să se revină, să zicem capacitățile de producție?"

VITALIE CHIRIAC, firma Lavantia: "Eu bănuiesc că o să revină situația după a doua jumătate a lui august."

CONSTANTIN TAMPIZA, fost Lukoil, acum agricultor: "Eu înțeleg situația de astăzi. Eu sunt agricultor. Domnilor, principala problemă astăzi în Moldova este motorina en-gros. Toate celelalte prețuri pe nimeni nu trebuie să intereseze. Vrem să fiți atenți numai la un indicator și dacă vrem ceva să plafonăm eu cred că astăzi noi putem să ne adresăm numai la motorină, numai la preț cu ridicata, fiindcă dacă tot o să plafonăm și o să mergem pe calea aceasta niciodată nu o să avem o eficiență economică. În privința reglementărilor pe care vrem să le propunem este o formulă foarte ușoară care noi o practicam, luăm cotațiile Platz pe șapte zile la motorină, formăm media și mergem înainte."

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: "Nu poate fi o concurență sănătoasă substituită cu niciun fel de proptele administrative. Dacă la noi nu funcționează mecanismele de piață înseamnă că trebuie de apucat de lucru de instituția responsabilă de asta. Nu trebuie de dat alte legi dacă nu funcționează alta, cu privire la concurență. Eu în general aș scoate tot sectorul acesta de sub reglementarea ANRE-ului. Noi trebuie să stimulăm concurența între ei. Altă soluție decât prețurile să se schimbe zilnic și să forțeze această concurență, inclusiv la panou pentru că petroliștii spun corect, între dânșii în principiu este concurență doar că e după panou. Noi trebuie să scoatem această concurență la panou, ca omul să o vadă, ca omul să o simtă și să aibă alternativă. Și pentru asta sunt instrumentele concurențiale."

EUGEN CARPOV, director ANRE: "A fost adoptată o lege de către componența precedentă a Parlamentului. Noi am spus-o public că această lege a venit cu grave erori de ordin juridic, tehnic, conceptual și nu numai. Eu cred că noul proiect de lege constituie o bază cu elementele care sunt acolo, noi, ce schimbă paradigma, care readuc la logica inițială ca prețurile să fie plafonate de ANRE, nu de către fiecare companie, să avem o transparență totală și o corectitudine în formarea prețurilor."

Noua majoritatea parlamentară promite că, în cel mult o lună, va fi modificată Legea vizând piața produselor petroliere. Începând cu 1 iulie, după un val de scumpiri a carburanților, a intrat în vigoare procedura de plafonare a prețurilor, ceea ce înseamnă că petroliștii nu mai pot recurge la scumpiri fără acordul ANRE.

Opinia ta contează. Comentează!