Teatrele românești, reunite la Chișinău
Cultură 15 septembrie 2022, 17:45 | 983

17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului vor participa în acest an la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Românești. În perioada 15-28 septembrie, la Chișinău vor fi prezentate 24 de spectacole în sălile de teatru, nouă audiții ale spectacolelor radiofonice, dar și lansări de carte, proiecții de film și evenimente online. Genericul Reuniunii este ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță”, iar în semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei, în acest an la eveniment va participa și Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Kranko” de la Kiev.

Startul Reuniunii Teatrelor Românești a fost dat la Chișinău la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, gazda acestei ediții.

PETRU HADÂRCĂ, actor, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”: "Este o onoare pentru noi să fim împreună, să ne bucurăm de un eveniment important. Avem nevoie de libertate în creație și teatrul a fost în toate timpurile o insulă a libertății."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii de la Chișinău: "În acest an, este o ediție deosebită a acestei Reuniuni, deoarece sunt toate teatrele naționale din România prezente la această Reuniune pentru prima dată. Și un lucru extrem de deosebit este și participarea Teatrului Dramatic Național din Kiev cu un spectacol după piesa lui Shakespeare."

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii de la Chișinău și București, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, și cel al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

LUCIAN ROMAȘCANU, ministrul Culturii de la București: "Eu și ministrul Prodan suntem doi miniștri ai aceleiași culturi, așa a vrut istoria să se întâmple, dar până va fi altfel, împreună vom face tot ce putem, pentru ca vibrația sufletului românesc să fie prezentă în orice colț unde se vorbește limba română."

Spectatorii vor avea ocazia să viziteze expoziții de fotografii și ateliere.

LIVIU JICMAN, președintele Institutului Cultural Român: "Susținem scena culturală românească de pe ambele maluri ale Prutului, iar o astfel de manifestare cum este Reuniunea teatrelor naționale, este cel mai bun loc unde putem găsi o astfel de selecție."

DRAGOȘ BUHAGIAR, scenograf, președintele UNITER: "Pentru noi, cel mai important, este valoarea pe care o au spectacolele pe care le facem, indiferent de conținutul lor."

Al doilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale este organizată sub înaltul patronaj acordat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis. Reuniunea s-a deschis cu spectacolul „Capcana” după un roman al lui Mihail Bulgakov și se va încheia pe 28 septembrie cu spectacolul ”Frunze de dor” de Ion Druță.

Opinia ta contează. Comentează!