Igor Dodon spune că nu ia în calcul suspendarea Maiei Sandu, dar nici declanșarea alegerilor parlamentare anticipate
Politic 25 februarie 2021, 17:29 | 3861

Igor Dodon insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu pentru funcția de premier, dar lasă loc pentru eventuale discuții și negocieri. Liderul socialiștilor spune că nu ia în calcul suspendarea președintelui Maia Sandu, dar nici alegerile parlamentare anticipate. Care au fost reacțiile, aflați în continuare!

Igor Dodon spune că există trei scenarii după care se pot desfășura evenimentele politice în Republica Moldova.

IGOR DODON, prședintele PSRM: "Primu scenariu - doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, eu i-aș sugera ca în următoarele ore să semneze decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția e prim-ministru. Scenariul numărul doi - Maia Sandu se împotrivește și atunci nu se întâmplă nimic - nu va fi nici referendum, nu vor fi nici anticipate. Va fi un Guvern interimar până în anul 2023 și atunci se va dizolva Parlamentul și vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Și este scenariul numărul trei - unul mai dificil - cu destabilizarea totală, cu proteste în masă, cu ieșirea completă a situației de sub control."

Totuși, Igor Dodon a spus că e nevoie de dialog, iar președintele Maia Sandu trebuie să invite partidele la consultări.

IGOR DODON, prședintele PSRM: "Trebuie să coboare pe pământ. Alegerile au trecut! Gata! Coboară pe pământ și discută cu lumea simplă. Eu când i-am înmânat buchetul de flori, în data de 24 decembrie, la inaugurarea președintelui, am procedat corect. Eu am venit cu un buchet de flori și i-am spus: ”doamna Maia Sandu, este necesar dialog n-o să puteți depăși o situație dificilă, nici voi, nici noi, dacă n-o să avem dialog între noi”. Și eu i-am propus acest dialog!"

Nu este clar CÂND Igor Dodon a reușit să-i spună aceste fraze Maiei Sandu, în situația în care întreaga ceremonie de învestitură de la Președinție, unde Dodon a așteptat-o pe Sandu cu un buchet de flori, a durat un minut și 40 de secunde, iar cei doi au schimbat doar câteva cuvinte de politețe.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că declarațiile lui Igor Dodon, privind faptul că Guvernul Ciocoi ar putea fi lăsat interimar până în anul 2023, arată că singurul scop al șefului PSRM este evitarea alegerilor parlamentare anticipate.

SERGIU LITVINECO, deputat al PAS: "Atunci când Dodon spune că poate lăsa țara doi ani fără guvern iese la iveală un lucru evident – guvernul pe care-l dorește Dodon este, de fapt, o butaforie. Adică, nu este un guvern real, care să guverneze țara (nu mai spun să guverneze responsabil și în folosul oamenilor), ci este guvern care se dorește de a fi învestit doar pentru a nu se ajunge la anticipate. ”Frăția penalilor” a făcut acest scut, deoarece se teme de propriii cetățeni."

Sergiu Litvinenco a declarat aseară la emisiunea ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV că după 23 martie vor exista toate motivele constituționale pentru ca Parlamentul să fie dizolvat, chiar dacă până atunci nu va avea loc o nouă tentativă de instalare a unui guvern. Noi am solicitat ca Președinția să spună clar dacă Maia Sandu admite sau nu scenariul schițat de Igor Dodon, conform căruia Guvernul Ciocoi ar urma să rămână interimar până în anul 2023. Reprezentanta instituției, Sorina Ștefârță, ne-a spus că deocamdată nu are un alt mesaj decât cel pe care l-a exprimat Maia Sandu marți, după decizia Curții Constituționale. Ne-a mai spus că va reveni, dacă va avea detalii noi privind acțiunile ulterioare ale Președinției.

Opinia ta contează. Comentează!