Riscă să ajungă în lista de sancțiuni
Politic 5 iunie 2023, 19:42 | 874

Lista de sancțiuni a Uniunii Europene în care sunt incluse persoanele care au încercat să destabilizeze Republica Moldova este una deschisă și prin urmare ar putea fi completată. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, după ce a fost întrebată de jurnaliști de ce în lista respectivă nu se regăsește și Veaceslav Platon. La rândul său, controversatul om de afaceri spune că declarațiile șefei statului sunt populiste, iar procesul de sancționare instituit de Uniunea Europeană este neproductiv în ceea ce ține de căutarea fugarilor și a activelor acestora.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Această întrebare trebuie adresată Uniunii Europene. Vreau să spun doar că lista este una deschisă. În momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane, care participă la acțiunile de destabilizare, care vor să atragă Republica Moldova în război, aceste persoane riscă să ajungă în această listă. Este un proces curent. În momentul în care se adună probe, acestea sunt transmise instituțiilor europene, care le examinează și iau decizii."

La sfârșitul săptămânii trecute, Canada a sancționat Partidul Șor și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. În lista persoanelor sancționate sunt Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Gheroghe Cavcaliuc și Constantin Botnari. La finele lunii mai, Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a cinci oligarhi moldoveni și ruși, după ce anterior Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pentru acțiuni de corupție și imixtiune în alegerile din Republica Moldova, dirijate de Kremlin. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, în timp ce Vladimir Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politică. La rândul său, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, spune că declarațiile președintelui, Maia Sandu, sunt populiste, iar procesul propriu-zis de sancționare este unul neproductiv în căutarea fugarilor și a activelor acestora.

VEACESLAV PLATON, om de afaceri: "Încearcă să mă constrângă, să mă șantajeze cu aceste sancțiuni, să-mi creeze condiții nefavorabile pentru altceva. Nu au ce-mi face. Dacă vrea să-mi găsească activele, trebuie să o facă în tăcere astfel încât eu să nu cunosc. Să caute, să pună sechestru. Dar când ei strigă că o să-mi impună sancțiuni într-o țară sau alta, înseamnă că o să-mi transfer activele și nu le vor găsi niciodată."

Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instantă - două pentru escrocherii în proporții deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. Şedinţele de desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021, imediat după alegerile parlamentare anticipate din luna iulie a acelui an.

Opinia ta contează. Comentează!