Demnitari din domeniul apărării din 24 de țări s-au reunit într-o conferință dedicată sprijinului militar pentru Ucraina
Externe 11 august 2022, 21:12 | 533

Astăzi, la Copenhaga, demnitari din domeniul apărării din 24 de țări s-au reunit într-o conferință dedicată sprijinului militar pentru Ucraina. Premierul Danemarcei a anunțat pentru armata ucraineană un pachet adițional de 110 de milioane de euro pentru arme, echipament și antrenament.

METTE FREDERIKSEN, prim-ministru al Danemarcei: "Poți preveni războaie cu arme blânde în politica externă, dar când războiul a început, este nevoie de arme pentru a-i pune capăt. Am ales, încă de la începutul acestui război, să fim clar de partea ucrainenilor. Ei au fost cei atacați de către ruși."

Înainte de summit, Danemarca a anunțat că va trimite 130 de soldați în Regatul Unit pentru a ajuta la antrenarea soldaților ucraineni.

METTE FREDERIKSEN, prim-ministru al Danemarcei: "Acesta nu este doar un război pentru pământuri și granițe. Este un război al credințelor – între libertate și represiune, între democrație și tiranie. Este un război împotriva valorilor, pe care a fost construită Europa și lumea liberă. Și iată de ce trebuie să ne întrebăm: avem curajul să ne apărăm valorile? Suntem gata să protejăm ordinea internațională bazată pe reguli? Îi vom ajuta pe prietenii noștri atunci când au nevoie?"

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va mai livra Ucrainei trei sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip M270.

BEN WALLACE, ministru britanic al Apărării: "Această conferință e despre măsuri concrete, măsuri care vor ajuta Ucraina nu doar mâine, săptămâna viitoare sau când va fi următoarea ofensivă, dar anul viitor și în anii ce vor urma. Așa că sper că noi toți vom umbla la pușculițe să vedem ce putem oferi Ucrainei și vom trimite un semnal pentru întreaga lume că brutalitatea nu poate învinge, iar comunitatea internațională nu obosește, ci își apără valorile sale trainice indiferent de situație."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care înțeleg că doar înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, doar pierderile Rusiei – militare, politice, economice – pot apropia restabilirea securității pentru Ucraina și pentru întreaga Europă. Cu cât mai multe arme primește Ucraina, cu cât mai mult ajutor tehnico-militar și financiar primim, cu atât mai repede cetățenii noștri, dar și toți europenii, își vor recăpăta liniștea și stabilitatea."

Însumat cu ajutorul de astăzi, sprijinul total oferit de către Danemarca Ucrainei se ridică la 413 milioane de dolari. Acum două zile, Statele Unite au venit cu un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la un miliard de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!