Un studiu efectuat în Chile arată că serul Coronavac oferă numai 3% protecție împotriva COVID-19
Externe 12 aprilie 2021, 19:51 | 2089

Eșec total cu vaccinul chinezesc. Un studiu efectuat în Chile arată că serul Coronavac oferă protecție de doar trei la sută împotriva COVID-19, după prima doză. Chile este țara care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american. Un oficial chinez a recunoscut că vaccinurile produse de Beijing nu sunt eficiente, însă declarațiile sale au fost rapid cenzurate.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile și a arătat că vaccinarea cu Coronavac oferă o protecție la îmbolnăvirea cu Covid-19 de 56,5 la sută, la două săptămâni de la a doua doză, și de 27,7 la sută - în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia. După prima doză însă, vaccinul este aproape de eficacitate zero. Într-o postare acum indisponibilă, directorul centrelor pentru controlul bolilor din China a declarat că vaccinurile chinezești „nu au rate de protecție foarte mari”. Este prima oară, când un oficial guvernamental a recunoscut public că rata de protecție este o preocupare. Remarcile oficialului au fost rapid cenzurate. China a administrat 65 de milioane de doze în toată țara, până la mijlocul lunii martie.

Totodată, China a furnizat 40 de milioane de doze în străinătate. Deocamdată, principalele doze aprobate pentru utilizare în China sunt vaccinuri tradiționale cu „virus inactivat” produse de Sinopharm, Sinovac și alte grupuri interne. Sinopharm susține o rată de eficacitate de 79 la sută, similar cu ratele realizate recent de AstraZeneca în studiile sale din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, în timp ce AstraZeneca și-a revizuit ratele după ce s-a confruntat cu critici pentru publicarea de date incomplete, nici Sinopharm și nici colegii chinezi nu au lansat datele de fază 3 pentru control public. Vaccinul CoronaVac de la Sinovac are o rată de eficacitate globală de 50 la sută la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, potrivit documentelor publicate de un grup de experți din Hong Kong.

Opinia ta contează. Comentează!