Austria și Olanda au votat împotriva acceptării României și Bulgariei în spațiul Schengen
Externe 8 decembrie 2022, 19:34 | 478

Undă de șoc în Europa! Austria și Olanda au votat astăzi împotriva acceptării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Țările de Jos au precizat că nu se opun României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează ”împotrivă” pentru ambele, scrie Digi 24. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită și a subliniat că va fi prioritatea mandatului său ca aderarea României, şi Bulgariei la Schengen, să se producă. Croația, în schimb, a obținut votul ”pro” și va intra în Schengen. ”România va relua acest proces”, a promis premierul Nicolae Ciucă.

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană s-au reunit la Bruxelles în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, unde subiectul s-a dezbătut pe larg, dar nu s-a ajuns la unanimitate. Comisarul european pentru afaceri interne și ministrul ceh de Interne au ieșit apoi în fața presei cu mesaje pentru cetățenii din România și Bulgaria.

YLVA JOHANSSON comisarul pentru afaceri Interne al Uniunii Europene: "Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, voi meritați să aveți acces în zona de liberă circulație Schengen. Aveți susținerea puternică din aproape toate țările membre și mai ales a președinției cehe, susținerea puternică a Comisiei. Vreau să vă spun că sunt dezamăgită și cred că împart această dezamăgire cu cetățenii României și Bulgariei."

VIT RAKUSAN ministrul de Interne al Cehiei: "Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc acestor două țări pentru toată munca lor, pentru tot ce au făcut în ultimul an, în ultimele luni, și sunt convins că timpul lor va veni în curând."

Ylva Johansson a punctat că aderarea României și Bulgariei la Schengen va reprezenta o prioritate în mandatul său.

YLVA JOHANSSON: "Și desigur în acest moment când vine vorba despre aderarea României și Bulgariei nu suntem uniți și acest lucru ne face slabi și de asemenea, acest lucru ne întristează. Desigur, rolul comisiei este să fie optimistă și să facă pași în continuare. Vom continua să facem acest lucru și sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și a Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea."

Șeful cabinetului de la București, Nicolae Ciucă, a zis că nu înţelege poziţia inflexibilă arătată de Austria, mulțumindu-le în schimb tuturor statelor, care au votat pentru aderarea României la spațiul Schengen.

NICOLAE CIUCĂ prim-ministrul României: "Doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schenghen. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile spaţiului Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea graniţelor externe europene, toate, cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria. Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre, pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte."

România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securităţii europene și va continua să protejeze frontierele externe, care sunt şi frontierele Uniunii Europene, a subliniat Nicolae Ciucă.

NICOLAE CIUCĂ prim-ministrul României: "Pentru că e vorba, în egală măsură, de securitatea României şi a românilor, dar şi a cetăţenilor europeni. Acest lucru a fost şi mai vizibil în acest context dificil, generat de războiul de la graniţele noastre. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la spaţiul Schengen."

În noiembrie, Comisia Europeană a făcut public raportul de evaluare pentru aderarea României, Bulgariei și Croației, dând undă verde pentru toate trei țări. Statele acceptate în această zonă sunt de acord să elimine toate tipurile de control la frontierele reciproce.

Opinia ta contează. Comentează!